Region

Dodik s Putinom u finišu predizborne kampanje: Ruski predsednik gostu poželeo uspeh na izborima

Komentari

Autor: Stefan Goranović

20/09/2022

-

17:23

Dodik s Putinom u finišu predizborne kampanje: Ruski predsednik gostu poželeo uspeh na izborima
EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK - Copyright EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku na sastanku u Moskvi da se nada da će jačati patriotske snage u Republici Srpskoj, prenosi RT RS.

Dodiku je, kako se navodi, poželeo uspeh na izborima, poručivši da će to jačati saradnju Republike Srpske i Rusije. Dodik je rekao Putinu da njegova privrženost Dejtonskom sporazumu čuva Republiku Srpsku.

"Za nas je uvek važno da imamo prijatelje kao Vi. Tačno je, imamo izbore ja sam se kandidovao za predsednika Repubike Srpske, sve ankete govore da tu neće biti problema. Nadamo se dobrom rezultatu", rekao je Dodik.

On je istakao da se raduje susretima sa ruskim predsednikom.

"Činjenica da s vama održavamo konunikaciju jača našu poziciju. Pre nekoliko dana obezbedili smo da reprezentacija BiH igra utakmicu sa Rusijom, posebno sam ponosan što će se to desiti, iako deo zemlje nije bio za to", naveo je Dodik.

Dodik je oputovao u Moskvu u samom finišu kampanje pred izbore 2. oktobra, na kojima će se boriti za funkciju predsednika RS. Sastanak s Putinom odigrava se pred same izbore, kao što se to dešavalo i pred nekoliko ranijih opštih izbora.

Birači iz Srbije uzdanica na predstojećim izborima

Euronews TV

Bosna i Hercegovina za manje od dve nedelje ide na opšte izbore. Kampanja u zemlji ulazi u završnicu, ali čini se da je borba za glasove u inostranstvu tek počela. Međutim, iako će na glasanje građani Bosne i Hercegovine, predizborni plakati sa likom Milorada Dodika, koji se kandiduje za predsednika Republike Srpske, mogu se ponovo videti širom Beograda, ali i u Novom Sadu. Iz tog razloga, čini se da više nego ranije, Milorad Dodik u izbornoj trci za računa i na svoje sugrađane koji žive u Srbiji.

Dodik se za treći mandat predsednika RS bori sa pozicije člana Predsedništva Bosne i Hercegovine. Docent na Fakultetu političkih nauka Despot Kovačević rekao je povodom pojavljivanja predizbornih bilborda Milorada Dodika, da očigledno postoje birači u Srbiji na koje može da računa.

"Veliki je broj takvih birača, mi ne možemo ni da znamo jasne cifre. Jer zapravo, veliki broj nema tu prijavljenih boravaka, nije uređen sistem na taj način, ali očigledno da postoji procena da taj broj birača nije zanemarljiv, i da on i te kako može da utiče na krajnji rezultat", rekao j Kovačević za Euronews Srbija.

Euronews/Stefan Goranović

 

Upravo zbog velikog broja ljudi u Srbiji koji imaju državljanstvo BiH, barem u teoriji, oni mogu da promene ishod glasanja. To pokazuju i podaci sa prethodnih izbora za predsednika Republike Srpske, kada je razlika između prvoplasirane Željke Cvijanović i drugoplasiranog Vukote Govedarice bila je samo 35 hiljada glasova.

"Milorad Dodik svoju politiku generalno veže za Beograd, prisutan je stalno u Beogradu i u Srbiji i očigledno da je posegao za ovim momentom da veliki broj građana koji tu boravi, a zapravo ima pravo glasa u BiH, može da iskoristi to pravo. Čini mi se da je to samo jedan od mehanizama borbe za vlast, a možda bude i presudan, videćemo, naravno šta će pokazati oktobarski izbori, ali ako je reč o igri malih brojeva, brojka od nekoliko desetiha hiljada, ili nekoliko hiljada, može da odluči", naveo je Kovačević.

I ranijih godina neke političke stranke iz Bosne i Hercegovine, računale su na glasove birača koji žive u Srbiji. No, čini se da je fokus bio na organizaciji prevoza do birališta u danima oko izbora.

Kako je rekao novinar magazina "Buka" Slađan Tomić, ističe da bilbordi u Srbiji znače da Dodik sada traži svaki glas.

"Činjenica da Milorad Dodik plaća bilborde u Srbiji govori o dve stvari, prvo je da kopira Aleksandar Vučića koji je isto to uradio u BiH pred izbore pre nekoliko meseci, a druga stvar da je Dodik zaista u potrazi za svakim glasom, s obzirom na to da njegova pobeda nije toliko izvesna", rekao je Tomić.

Euronews/Stefan Goranović

 

U trci za mesto predsednika Republike Srpske Miloradu Dodiku glavna protivkandidatkinja je Jelena Trivić iz Partije demokratskog progresa.

"Ne postoje istraživanja koja bi nam rekla ko prednjači kada je reč o izboru Predsednika Republike Srpske. Rano je o tome govoriti, sve i da imamo relevantna istraživanja, s obzirom na to da do izbora imamo još više od deset dana, a to znači da se u poslednjih nekoliko dana kampanje može svašta promeniti. Ovo je BiH i neke se stvari mogu desiti preko noći", zaključio je Slađan Tomić.

 

Komentari (0)

Evropa