Region

Slovenija prva zemlja u Istočnoj Evropi koja je legalizovala gej brakove i usvajanje dece

Komentari

Autor: Euronews

05/10/2022

-

10:23

Slovenija prva zemlja u Istočnoj Evropi koja je legalizovala gej brakove i usvajanje dece
Slovenija prva zemlja u Istočnoj Evropi koja je legalizovala gej brakove i usvajanje dece - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački parlament usvojio je u utorak amandman kojim se istopolnim parovima dozvoljava sklapanje braka i usvajanje dece nakon što je odlukom Ustavnog suda postala prva zemlja u istočnoj Evropi koja je to učinila. Izmenu porodičnog zakona usvojilo je 48 poslanika, dok je 29 bilo protiv i jedan uzdržan.

Slovenija je prva bivša komunistička zemlja koja je podržala ovu reformu u Evropi. Prethodno je vlada Estonije 2016. godine pristala da prizna istopolne zajednice stvorene u drugim zemljama. Hrvatska, Češka, Mađarska i Crna Gora imaju zakone kojima se uspostavljaju istopolna građanska partnerstva, a u Mađarskoj se čak pričanje o homoseksualnosti pred decom kažnjava novčano od 2021. godine.

Inače, u julu je najviši slovenački sud presudio da zakon koji definiše brak samo između muškarca i žene diskriminiše gej i lezbejske parove. Sud je suspendovao sporne članove sa trenutnim dejstvom i naložio parlamentu da izmeni tekst u roku od šest meseci.

"Ovim izmenama priznajemo prava istopolnim parovima koja je odavno trebalo da imaju", rekao je državni sekretar Simon Maljevac poslanicima predstavljajući amandman.

Glavna opoziciona stranka, Slovenačka demokratska stranka kritikovala je odluku suda i organizovala nekoliko skupova protiv novog zakona.

"Najbolji otac nikada neće zameniti majku i obrnuto", rekla je na otvaranju rasprave predsednica poslaničke grupe SDS-a Alenka Jeraj.

Komentari (0)

Evropa