Region

Đukanović: Abazović da se probudi iz sna, to što on očekuje je Diznilend

Komentari

Autor: Pobjeda

08/10/2022

-

14:10

Đukanović: Abazović da se probudi iz sna, to što on očekuje je Diznilend
Milo Đukanović i Dritan Abazović - Copyright AP/Hektor PustinaTanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Nije reč o Davidu već bratu Abazu - slugi velikosrpskom, kazao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović, komentarišući reči premijera u tehničkom mandatu kojima je sebe opisao pre nekoliko dana.

Abazović je tom prilikom rekao za Đukanovića da je naišao na Davida: "Ili on ili ja – I Golijat je dobijao sve bitke dok nije naišao na Davida. Đukanoviću su politički dani odbrojani".

"Setićete se da je određena varijacija poruke bila i slogan opozicije na izborima 2016. godine. Tada je bilo "Mi ili on". Prilično glupavo i pretenciozno sročen slogan i znate epilog. Oni su izgubili. Manje više - niko više od njih nema takvu ambiciju osim onog koji je najmanji među njima, najmanje ubedljiv i pretenciozniji. Nije reč ni o kakvom Davidu, reč je o bratu Abazu slugi velikosrpstva. Tako da ćemo lako izaći na kraj sa tim izazovom", poručio je Đukanović nakon učešća na 2BS Forumu.

On je istakao da premijer u tehničkom mandatu nema legitimitet da definiše ko su alternative u Crnoj Gori.

"To pripada ljudima sa više legitimiteta, nego što ga on ima. To je moguće samo u jednom vremenu i sistemu malo poremećenih vrednosti. Mislim da je GP URA i Dritan Abazović već 30. avgusta 2020. godine dobio jasnu poruku. Ta poruka je 5,5 odsto podrške. To je tek nešto iznad cenzusa koji obezbeđuje toj partiji parlamentarni status. To nipošto ne preporučuje čoveka za najviše državne funkcije, to ga preporučuje za parlamentarno preživljavanje na marginama parlamentarn escene jedne zemlje", naveo je Đukanović.

Đukanović smatra da se Crna Gora suočava sa nerealnom ambicijom da se sve poluge vlasti u državi preuzmu i da se zloupotrebljavaju u funkciji obračuna Abazovića.

"To je nešto što mora biti energično sprečeno snagom institucija ove države, snagom demokratskih i proevropskih političkih partija koje budućnost zemlje vide u Evropi i sistemu vrednosti savremene EU", naglasio je Đukanović.

On je rekao da bi za premijera bilo dobro da se probudi iz sna.

"Čini mi se da je zarobljenik tri teške zablude. Prva koju nam je uporno ponavljao kako se očekuje aber nekog iz Vašingtona ko će "počistiti" političku scenu Crne Gore i ko će otvoriti prostor da bude onoliko veliki koliko je zamislio da može da bude. To nije ozbiljna politika. To što on očekuje je Diznilend. To nije karakteristika ni ozbiljne državne politike kakva je crnogorska do 30. avgusta 2020, niti ozbiljne međunarodne politike. Niko se za 30 godina moje vlasti nije pojavio ko bi sebi dao za pravo tu vrstu sugestije", ocenio je Đukanović.

Druga zabluda, prema rečima Đukanovića, da se može vrteti teza o kriminalizovanom DPS-u i toj partiji kao organizovanoj kriminalnoj grupi.

"To je bila teza koja je poslužila kao faktor ujedinjenja opozicije nakon tridesetogodišnjih političkih gubitaka i poslužila je tom cilju. Došlo je do promene vlasti. Smatram da, bez obzira na sve štete koje je Crna Gora pretrpjela u prethodne dve godine, je korisno iskustvo da se vidi šta je alternativa dotadašnjoj vlasti. Nakon dve godine vidimo da nema "leševa iz ormara" prethodne vlasti i nema optužnica protiv bilo kog pojedinca iz izvršne ili parlamentarne vlasti koju je predstavljala DPS. Imamo samo iluziju aktuelnog premijera i njegovih istomišljenika da bi to mogla biti mantra koja će ih održavati u statusu političke važnosti u Crnoj Gori", ocenio je Đukanović.

"Više kriminala u poslednje dve godine, nego u proteklih 30 godina"

On je istakao da smo danas pred novim izazovom - da ustanovimo kakve su se nezakonitosti, neustavnosti, kriminal i izdaja dogodili u ove dve godine.

"Ubeđen sam da su u preuveličavanju svojih rezultata u pravu samo u jednom delu - mnogo će se ispostaviti više i kriminala i izdaje tokom ove dve godine nego tokom 30 godina vršenja vlasti od strane DPS-a i nego što će se ikad dogovoditi tokom političkog života DPS-a", naglasio je Đukanović.

Treća iluzija je, kako je rekao, da smo još uvek u vremenu medijskog monopola "na koji je aktuelni premijer navikao jer očigledno ima problem kada se pojave mediji sa kritičkim odnosom prema njegovoj politici".

"Dakle, sa onim medijskim monopolom kojim je kriminalizovana dotadašnja vladajuća struktura i onim monopolom koji je dozvoljavao tim medijima da postanu kreatori novih političkih subjekata na crnogorskoj političkoj sceni. I tom je vremenu, na sreću Crne Gore, došao kraj. Mislim da je jako važno da se aktuelni premijer u tehničkom mandatu probudi i suoči sa ovim realnostima i prestane da očekuje ono što se nikada neće dogoditi. Ne zato da bi se spasio, mislim da se on politički nakon onog što je uradio ne može spasiti, nego mislim da je dobro da u međuvremenu ne pravi štetu za Crnu Goru. Mislim da sve ovo, uključujući i poteze koji su juče iznenadno, senzacionalno i apsolutno neodgovorno povučeni u odnosu na ANB i bezbednosni sistem Crne Gore, su štete koje dalje doprinose institucionalnom ruiniranju Crne Gore i time ugrožavanju supstance crnogorske države i njene evropske budućnosti", smatra predsednik Crne Gore.

Neozbiljna odluka za smenu Kentere

Komentarišuću smenu Sava Kentere sa čela ANB-a, Đukanović je rekao da je neozbiljna politika koja na takav način odlučuje o čelniku jedne Agencije koja je zadužena za nacionalnu bezbednost.

"To je vrlo nepametno jer se to radi u trenutku kada je Agencija krenula u jednu jako ozbiljnu akciju presecanja špijunske mreže u Crnoj Gori koja je radila u korist antievropske budućnosti Crne Gore. Dopadalo se to nekom ili ne, definitivno teško je pobeći od utiska da je to urađeno sa namjerom da se dalje devastiraju institucije Crne Gore i da se prekine sa aktivnošću rada špijunske mreže koja je u Crnoj Gori instalirana od strane Rusije sa namerom da se ugroze napori koje naša država ulaže na ostvarivanju svoje evropske budućnost", rekao je Đukanović.

Prema njegovom mišljenju, Abazović želi da ohrabri sve one koji kroz špijunske i kriminalne aktivnosti podrivaju ustavni sistem Crne Gore.

"To će biti pucanj u prazno i to će ubrazati njegov "tehnički kraj" i na svu sreću stvoriće se uslovi za izbore i formiranje odgovorne vlade koja će morati u što kraćem roku da sanira ogromne posledice koje je vlada izazvala u prethodne dvije godine", kazao je Đukanović.

O proterivanju srpskog ambasadora Božovića

Komentarišući zabranu ulaska projeranom ambasadoru Srbije u Crnoj Gori Vladimiru Božoviću, Đukanović je rekao da je tu priču trebalo davno završiti.

"Zašto nije okončano - odgovornost pre svega snosi državna politika Srbije. Niko u Beogradu se nije postarao da kroz traženje agremana za novog ambasadora uloži napor za uspostavljanje dobrih odnosa sa Crnom Gorom. Umesto toga, nastavilo se sa inaćenjem, na nekim način sa pokušajem ponižavanja Crne Gore i to mora da završi ovako. Mislim da je to trebalo ranije da završi ovako", poručio je Đukanović.

Nema dileme, ističe Đukanović, da sve što se dešava u Crnoj Gori, uključujući poslednji sajber napad, je deo državno-političkog repertoara koji Rusija preduzima protiv Crne Gore i drugih zapadno-balkanskih država u nameri da osujeti njihovu evropsku i evroatlantsku budućnost.

"Bavimo se predano posledicama sajber nadpada i pokušavamo da zaštitimo podatke koje možemo zaštititi i što pre stavimo infrastrukturu i mrežu u funkciju", rekao je Đukanović.

Komentari (0)

Evropa