Region

Prvi crnogorski satelit lansiran u svemir: Ovako izgleda pogled sa 36.000 metara nadmorske visine

Komentari

Autor: Tara Tomović

11/10/2022

-

19:19

Prvi crnogorski satelit lansiran u svemir: Ovako izgleda pogled sa 36.000 metara nadmorske visine
Fotografije koje je zabeležio CubeSat - Copyright Montenegro Space Research

veličina teksta

Aa Aa

Iako je ova tema obično rezervisana za razvijene zemlje koje raspolažu resursima ili pak, milijardere poput Ilona Maska, troje mladih ljudi iz Crne Gore pokazalo je da istraživanje svemira ne mora biti "skup sport" i nešto nedostižno. Dovoljno je obrazovanje, a prvenstvno volja da se doprinese nauci u svojoj zemlji što je rezultiralo otvaranjem prve kancelarije za istraživanje svemira u ovoj zemlji i lansiranjem prvog crnogorskog satelita CubaSat.

Pre nekoliko dana u svemir je lansiran probni satelit CubeSat koji je zabeležio neverovatne fotografije i prikupio hidrometeorološke podatke nakon čega se uspešno vratio na Zemlju. Fotografije nastale u svemiru uvod su u naredni projekat, lansiranje satelita "Luča" koji će biti najveći izazov za prvu kancelariju za istraživanje svemira - Montenegro Space Research.

Nina Drakulić, inženjer telekomunikacija, Filip Jovićević, tehnički direktor i Nikola Perović, glavni inženjer osnovali su Montenegro Space Research početkom 2022. godine čime su napravili krupan korak i upisali se u istoriju Crne Gore. Iz ove organizacije za Euronews Srbija kažu da je lansiranje prvog satelita bilo više nego uspešno, a da ih veliki projekti tek očekuju.

"CubeSat je ispunio naša očekivanja, uspešno je lansiran iz sela Viš kod Danilovgrada pomoću meteorološkog balona i uspešno se spustio na zemlju. Prikupljeni su različiti hidrometeorološki podaci koji će biti dostavljeni Zavodu. Takođe, tri kamere su snimile neverovatne prizore na 36.000 metara visine. CubeSat je inače pilot projekat za 'Luču' - prvi crnogorski satelit", rekli su nam iz ove organizacije dodajući da je projekat CubeSat pokrenut gotovo u isto vreme kada je organizacija zvanično formirana.

Fotografije koje je Montenegro Space Research ustupio za čitaoce Euronews Srbija nastale su na -70 stepeni Celzijusa i 36.000 metara visine.

Za lansiranje probnog satelita CubeSat organizacija je dobila dozvolu crnogorske Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kao i Kontrole leta Srbije i Crne Gore.

"Moramo da naglasimo da je komunikacija sa ACV i Kontrolom leta bila na izvanrednom nivou, sve je proteklo u najboljem redu. Što se tiče resornog ministarstva, nažalost tu smo ostvarili samo inicijalni kontakt i mogućnost simboličnog doprinosa, ali konkretnu podršku još uvek nemamo", navode.

Brzom razvoju još uvek mlade organizacije doprineli su i mnogi drugi realizovani projekti, ali i partnerstva, prvenstveno sa Indijom koja će lansirati njihov satelit u decembru.

"Taj satelit pripada organizaciji SESA, čiji smo suosnivači. SESA (Southeast European Space Association) je organizacija koju čine sve zemlje bivše Jugoslavije (osim Slovenije), i za cilj ima razvoj svemirske tehnologije i lakšu saradnju i komunikaciju među članicama asocijacije. Osim Indije, ostvarili smo i jedan vid saradnje sa Italijom. Svakim danom dobijamo sve više ponuda za saradnju iz svih krajeva sveta"

Montenegro Space Research

 

Kada je u pitanju lansiranje "Luče", iz prve crnogorske kancelarije za istraživanje svemira rekli su nam da je u pitanju kompleksan projekat i to iz više razloga.

"Navikli smo da satelite u svemir nose rakete koje se lansiraju sa zemlje. Misija 'Luče' jeste da meteorološki balon podigne raketu i da se lansiranje desi na balonu tj. na velikoj visini, čime bi se značajno uštedelo na gorivu, a ujedno i smanjilo zagađenje životne sredine. Metoda lansiranja rakete uz pomoć meteorološkog balona nosi simboličan naziv 'Rockoon' (Rocket + Balloon)"

Kako je nastao Montenegro Space Research?

Filip Jovićević i Nina Drakulić dolaze iz Kotora. Iako je Jovićević svoj obrazovni i karijerni put gradio u inostranstvu, za to vreme nije prestajao da prati Ninine aktivnosti u domenu robotike. Tada joj je predložio da počnu da se bave istraživanjem svemira. Inače, Jovićević je diplomirao na tri fakulteta - marketing u Kembridžu, finansije u Rimu i internacionalni menadžment u Ženevi.

S druge strane, Nina i Nikola pokrenuli su prvu robotičku organizaciju u Crnoj Gori - Montenegro Robotics, iz čije je radionice stvoren Montenegro Space Research.

"Sve što je bilo potrebno jeste da Nina pozove Filipa i Nikolu na sastanak, a ostalo je istorija", zaključuju iz prve crnogorske kancelarije za istraživanje svemira.

Komentari (0)

Evropa