Region

Rama u govoru Parlamentarnoj skupštini SE: Optužbe Karle del Ponte o zločinima OVK "lažna vest"

Komentari

Autor: Tanjug

12/10/2022

-

22:54

Rama u govoru Parlamentarnoj skupštini SE: Optužbe Karle del Ponte o zločinima OVK "lažna vest"
Rama u govoru Parlamentarnoj skupštini SE: Optužbe Karle del Ponte o zločinima OVK "lažna vest" - Copyright Prinskrin/Youtube/Edi Rama

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama rekao je danas da su optužbe bivše tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte o zločinima koji su počinili pripadnici OVK “lažna vest”, prenosi Albanian post.

Rama je, obraćajući se danas Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kritikovao rezoluciju SE iz 2011. godine o ilegalnoj trgovini organima ljudi otetih na Kosovu, ocenjujući da su tvrdnje Del Ponte o umešanosti pripadnika OVK u trgovini organima zasnovane na sumnjivim izvorima.

"Ova optužba je dospela na naslovne strane od Evrope do Australije, uprkos tome što su optužbe na Kosovu kategorički demantovane. Najmisterioznije pitanje je bilo, šta je sprečilo moćnog tužioca da dalje istražuje", rekao je za govornicom premijer Albanije.

Srpska delegacija: Govor albanskog premijera skandalozan

Poslanik i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović, koji u Strazburu učestvuje na zasedanju Parlamentarne skupštine SE, ocenio je govor Rame kao "skandalozan".

"Umesto da se suoče sa zločinima nad Srbima, kojima su u 'žutoj kući' vađeni organi tokom rata, i da počinioci budu kažnjeni, premijer Albanije je danas pokušao da sve to predstavi kao laž", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Da je govor albanskog premijera skandalozan ocena je i šefice Delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljane Pantić-Pilje.

"Edi Rama je pokazao apsolutno nepoštovanje prema instituciji kojoj se obraćao. Umesto da priča o Albaniji, svoj govor je posvetio osporavanju Rezolucije o trgovini organima iste te institucije koja je usvojena velikom većinom"; rekla je Pantić-Pilja za Tanjug.

Ona je dodala da je to što je izneo albanski premijer izazvalo veliko negodovanje prisutnih.

"Njegovo obraćanje je izazvalo veliko negodovanje u plenarnoj sali i ravno je skandalu koji se nije desio u istoriji Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Srpska delegacija je ocenila ovakav govor kao skandalozan, jer nisu Srbi sami sebi vadili organe i sramotno je da na ovakav način pokušavaju da se izmene neoborive činjenice i dokazi", istakla je Pilja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa