Region

Protest protiv nasilja nad ženama u više gradova BiH

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2022

-

18:02

Protest protiv nasilja nad ženama u više gradova BiH
Protest protiv nasilja nad ženama u više gradova BiH - Copyright Prinskrin/Youtube/Klix.ba

veličina teksta

Aa Aa

Stotine žena protestovalo je danas u više gradova Bosne i Hercegovine zahtevajući efikasniju zaštitu protiv nasilja kome su često izložene u porodicama i bračnim zajednicama.

Na poziv više nevladinih udruženja i organizacija protestni skupovi organizovani su u šesnaest većih gradova u BiH, a neposredni povod za to bilo je ubistvo jedne žene u Bihaću, koju je prošlog vikenda na smrt pretukao njen partner.

Na sličan način, odnosno zbog brutalnog nasilja, od 2017. godine u BiH je ubijeno najmanje 60 žena, a učesnici protesta su ocenili da je to dovoljan razlog da se u Krivični zakon uvede posebna kvalifikacija femicida te da se ovakvi slučajevi drastično sankcionišu tim pre što je BiH potpisnica Istanbulske konvencije o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i u porodici.

"Setimo se ubijenih žena, odajmo im počast prijavljivanjem nasilja pre nego se dogodi ubistvo", ''Nisi sama i nisi kriva'', ''Stop femicidu, niti jedna više'', samo su neke od poruka na transparentima, preneli su sarajevski mediji.

Protesti su, između ostalog, održani u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjaluci, Prijedoru, Bijeljini, Brčkom.

Komentari (0)

Evropa