Region

Porfirije u nedelju u Vukovaru, hrvatska javnost i političari podeljeni: "Zašto baš na dan pogibije Blaga Zadre"

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2022

-

09:02

Porfirije u nedelju u Vukovaru, hrvatska javnost i političari podeljeni: "Zašto baš na dan pogibije Blaga Zadre"
Ustoličenje vladike Justina - Copyright spc.rs

veličina teksta

Aa Aa

Deo hrvatske javnosti, udruženja veterana, opozicije i medija negoduje zbog najavljenog dolaska patrijarha Srpske pravoslavne crkve u Vukovar, gde će sutra osveštati obnovljenu pravoslavnu crkvu Svetog Nikolaja i Srpski dom.

Pitanje koje se u hrvatskoj javnosti postavlja je zašto poglavar SPC u Vukovar dolazi baš u nedelju, na dan obeležavanja 31. godišnjice od pogibije Blaga Zadre. Zadro je bio komandir hrvatske vojske, koji je poginuo u borbi za Vukovar.

Portal hrvatskog lista Dnevnik piše da će Vukovar u nedelju biti "mesto visokog bezbednosnog rizika", jer, kako navode, osim braniteljskih udruženja u ovaj grad se spremaju da dođu i navijačke grupe.

Stav o dolasku patrijarha Porfirija izneli su i predsednik i premijer Hrvatske, Zoran Milanović i Andrej Plenković.

Stipo Mlinarić Ćipe, poslanik opozicionog Domovinskog pokreta, na čijem čelu je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, smatra da je za dolazak patrijarha Porfirija u Vukovar u nedelju "kriv" premijer Plenković.

"On je jedini mogao preko ministra (unutrašnjih poslova Davora) Božinovića da odloži to njihovo događanje, odnosno da ga prebaci sedam dana kasnije", rekao je.

Plenković je na to odgovorio da vlada sa dolaskom patrijarha nema ništa.

"Nije Hrvatska birala taj datum, nije vlada imala s tim ništa. To su stvari koje su se organizovale na nivou crkve. Da li je datum idealan ili ne ja mislim da što god bliže bi došli godišnjici pada Vukovara, bilo bi gore", kazao je premijer.

Tanjug/HINA/Edvard Šušak

Andrej Plenković

Milanović je rekao da će u nedelju biti u Vukovaru, ali na godišnjici pogibije Zadre. Pozvan je i od patrijarha, ali neće otići, jer je trenutak, kaže, nezgodan.

Poseta patrijarha

Patrijarh srpski Porfirije posetiće danas i sutra Eparhiju osečkopoljsku i baranjsku, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Doček patrijarha Porfirija biće upriličen danas u 16.45 časova ispred Sabornog hrama u Vukovaru, posle čega će biti služen svečani čin doksologije.

U nedelju, 16. oktobra, u 9 časova biće služena sveta liturgija sa činom osvećenja i tronosanja hrama. Patrijarh Porfirije će potom osveštati Srpski dom u Vukovaru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa