Društvo

Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji: "Kada se povećava opasnost od opšteg rata, program patrijarha je mir"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/10/2022

-

08:01

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije, 46. po redu patrijarh, svečano je uveden u tron patrijaraha srpskih u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, slavu Pećkog manastira, patrijarh Porfirije je najpre služio liturgiju uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve i tom prilikom, po tradicionalnom posledovanju biće obavljen svečani čin ustoličenja patrijarha Porfirija u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih.

Bio je okupljen veliki broj građana, a manastirska crkva nije dovoljno velika da svi uđu, pa mnogi stajali u dvorištu manastira. Prisutni su bili predstavnici Srpske liste, princ Filip Karađorđević i druge javne ličnosti. Među prisutnima su bili i predstavnici KFOR-a koji u svojoj misiji imaju i zadatak da obezbeđuju manastire SPC na Kosovu i Metohiji.

Tanjug/Zoran Žestić

Predstavnici KFOR-a na liturgiji u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh Porfirije nasledio je na tronu Svetog Save, prvog arhiepiskopa SPC, patrijarha Irineja koji je preminuo 20. novembra 2020. godine.

Izabran je za patrijarha na Saboru Srpske pravoslavne crkve održanog 18. februara 2021, a dan kasnije uveden je u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog u Sabornoj crkvi u Beogradu .

Beseda patrijarha nakon ustoličenja

Patrijarh Porfirije u prvoj poruci nakon ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji kazao je da je ljude mnoštvo razloga sabralo u tom manastriu danas, te da je samo jedan najvažniji: jedan jedini bez kojeg ne bi bio moguć niti jedan drugi. Kako je rekao, jedan i jedini razlog je da ih je presveta mati božija sabrala da na praznik njenog pokrova, praznik kojim se ne obeležava samo jedan događaj iz njenog života, već događaj iz našeg života.

"Iz života naše svete pravoslavne crkve, događaj iz 911. godine kada se nadvila nad okupljene vernike ukazujući im se u svom sjaju, slavi i lepoti nebeskoga postojanja ka kome nas vodi i za koje se za nas Bogu moli. Taj prekrasni pokrov, čudesnoga tkanja uteha je i radost hrišćanima i svim ljudima dobre volje kroz vekove i znak svedočanstva, staranja bogomatere za one koji je molitveno prizivaju", rekao je on.

Porfirije je okupljenima rekao da je za Srbe ovaj praznik onaj koji nas raduje, jer iznova shvatamo i podsećamo se da smo narod božiji, da bogu pripadamo i da njegov blagoslov imamo.

"Istovremeno pripadamo i svojim proodicama i svome narodu i društvu u kojem živimo, ali i zajednici svih naroda sveta", poručio je on.

Euronews

Patrijarh SPC kazao je i da je liturgija današnja bila za spasenje sveta i čitavog ljudskog roda, te da je glavni razlog zbog kojeg su okupljeni tu mogućnost da se zajedno vi mole za sve ljude, za zajednicu ljubavi, za mir i dobro koje Hristos gospod daruje i želi da ga svi imaju.

"Pozivam braću Albance da zajedno gradimo mir, kao što su gradile srpske porodice sa albanskim porodicama koje su čuvale ovu svetinju i Dečane", rekao je on i dodao da su pripadnici tih albanskih porodica, iako druge vere, čuvali pravoslavne svetinje, te da su znali da bog kao apsolutna ljubav ne gleda na to ko je ko.

Poručio je da odmah na početku želi da naglasi, da snažno istakne, da niko ne bi naknadno pripisivao srpskoj crkvi nešto drugo ili učtavao drugi i drugačiji program srpskog patrijarha, različit od zapovesti božijih i jevanđenja Hristovog.

"Dok mnogi govoreći o miru danas čitavom svetu neretko žele nemir, štaviše, nameću ga. Kada se povećava opasnost od najpogubnijeg opšteg rata, program naše crkve i program ovoga patrijarha je mir i samo mir i to prvo pomirenje, praštanje i mir sa onima koji su nam najbliži, sa onim koji nam je prvi sused", rekao je on.

Patrijarh Porfirije posetio je Kosovo i Metohiju nekoliko puta od kada je izabran za patrijarha, a govoreći o južnoj pokrajini tokom prve besede, kazao je da je "Kosovo za nas mit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolevkom, suštinom našeg identiteta, da je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici".

Euronews

Povodom ustoličenja, patrijarh Porfirije stigao je na Kosovo i Metohiju juče i prvo je posetio Saborni hram Svetog Ðorđa u Prizrenu gde je svečani čin doksologije služio episkop novobrdski arhimandrit Ilarion, u prisustvu mitropolita budimpeštanskog i mađarskog Ilariona iz Ruske pravoslavne crkve, episkopa i monaštva Srpske pravoslavne crkve, učenika Prizrenske bogoslovije i vernika.

O tome šta su rekli prisutni građani o ustoličenju pogledajte u anketi Eruonews Srbija.

Euronews

Podvizi i molitva

Tokom besede u Beogradu, patrijarh Porfirije poručio je da život episkopa i monaštva SPC, kao i srpskog naroda na KiM, njihovo postojanje, podvizi i molitve koje upućuju Gospodu sa te svete zemlje, podrška su ne samo njemu lično, nego čitavoj pomesnoj Crkvi i Crkvi uopšte, ali i šire od toga, saopšteno je iz SPC.

"To je podrška čitavom svetu u nastojanju i u borbi za istinski i pravi mir među ljudima i to suštinski mir - mir Božji, mir Hristov", kazao je Porfirije.

spc.rs

 

Naveo je da upravo na Kosovu razumemo šta znači pobeda, šta znači tajna vaskrsenja, jer tu postoji krst Hristov koji nose oni koji žive u južnoj pokrajini znajući da se već u krstu sadrži sila pobede Hristove, što je, kako je istakao, sila vaskrsenja.

Pećka patrijaršija je tradicionalno sedište u kojoj su vekovima ustoličavani srpski patrijarsi, a ujedno je i naziv za Srpsku patrijaršiju, odnosno Srpsku pravoslavnu crkvu i to u periodu od 1346. do 1766. godine kada je kao pomesna crkva imala stepen patrijaršije i svojstvo autokefalnosti.

Sedište Pećke patrijaršije je bilo u Pećkom manastiru, a osnovni naslov poglavara bio je arhiepisop pećki i patrijarh srpski.

Pećka patrijaršija

Istorija Pećke patrijaršije deli se na tri perioda i to tako da prvi obuhvata period od 1346. do 1463. godine, zatim od 1463. do 1557. i od 1557. do 1766. Autokefalnu Srpsku arhiepiskopiju 1219. godine ustanovio je Sveti Sava, a ta srednjevekovna Srpska arhiepiskopija naziva se Žičkom, odnosno Pećkom ili Žičko-pećkom arhiepiskopijom i obuhvatala je sve episkopije na području Srpske kraljevine.

spc.rs/Patrijarh Porfirije

 

U vreme stvaranja Srpskog carstva uzdignuta je 1346. godine na stepen patrijaršije, a na saboru koji je održan u Skoplju, srpski arhiepiskop Joanikije II je proglašen za prvog srpskog patrijarha, sa prestolom u Pećkom manastiru. Krajem 14. veka i tokom 15. veka, sve episkopije potpale su pod novouspostavljenu tursku vlast, a period borbe za opstanak Pećke patrijaršije započeo je nakon smrti srpskog patrijarha Arsenija II, 1463. godine.

Borba za obnovu Pećke patrijaršije uspešno je okončana 1557. godine i to izborom srpskog patrijarha Makarija, rođaka Mehmed-paše Sokolovića. Dva veka nakon toga, česti ustanci i seobe Srba iz Osmanskog carstva oslabile su srpsku crkvu i uzdrmale samostalnost Pećke patrijaršije koju su 1766. godine uspeli da ukinu fanarioti zajedno sa turskim vlastima.

Pećka patrijaršija je ponovo uspostavljena 1920. godine, a prvi patrijarh koji je u Pećkom manastiru ustoličen, nakon obnavljanja patrijaršije, je patrijarh Dimitrije i to 24. avgusta 1924. godine. Kasnije su u Pećkoj patrijaršiji ustoličeni i njegovi naslednici na tronu Svetog Save - patrijarh Varnava 6. jula 1930, patrijarh Gavrilo početkom avgusta 1938, patrijarh German 29. maja 1960, patrijarh Pavle u julu 1994. godine i patrijarh Irinej u oktobru 2010.

Komentari (0)

Srbija