Društvo

Patrijarh Porfirije najoštrije osudio nasilje nad ženama: Za hrišćane su naše majke i žene i sestre svetinja

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2022

-

18:18

Patrijarh Porfirije najoštrije osudio nasilje nad ženama: Za hrišćane su naše majke i žene i sestre svetinja
Tanjug/Tara Radovanović - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, najoštrije je osudio svako nasilje nad ženama, istakavši da je za SPC neprihvatljivo i bolno svako nasilje nad njima i najavio da će SPC aktivnije delovati u borbi protiv tog velikog problema.

U saopštenju, patrijarha ističe se da je za crkvu svako ljudsko biće ikona Božija, a najdostojnija i najpoštovanija od celog ljudskog roda je Majka Božija.

"Koji veći dokaz od ovog nam je potreban da shvatimo koliko Crkva neizmerno poštuje svaku ženu, sestru i majku kao svetinju i ikonu Božiju? Za hrišćane su naše majke i žene i sestre svetinja. Nezamislivo je i bolno nasilje nad njima", poručio je patrijarh SPC.

Činjenica je da su muškarci - kukavice i slabići, ističe patrijarh Porfirije, navodeći da su samo u poslednje dve godine u Srbiji ubili više od 40 žena, a za poslednjih 10 godina, oko 300.

"Koliko je još njih koje su u porodicama, na radnim mestima i drugde izložene svakojakim torturama, Bog zna. Kakvi smo mi to ljudi kada nam supruge beže iz doma u sigurne kuće? Koliko sigurnih kuća treba da sagradimo da bi bilo manje zlostavljanih i ubijenih žena i koliko raznih prihvatilišta treba da osnujemo da bismo pomogli svakom zlostavljanom biću?", pita patrijarh.

On dodaje da stoga oseća odgovornost i potrebu da Crkva taj problem sagleda u svim njegovim strahotnim dimenzijama, i da se aktivnije uključi u borbu protiv njega.

Pomoć sigurnim kućama i preporuke sveštenicima

"Crkva će, makar ovde u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, pomagati sigurne kuće. Ona će podsticati vernike da dobrovoljno učestvuju u radu postojećih institucija i centara koji se brinu o žrtvama svakog nasilja", poručio je Porfirije.

On kaže da će sveštenici imati preporuku da, koliko mogu, prepoznaju porodično nasilje u svojim parohijama i da u saradnji sa socijalnim radnicima nastoje da utiču da ne dolazi do tragičnih ishoda.

Sveštenici će, takođe, biti podsticani da u svojim propovedima učestalije govore o problemu svih oblika nasilja koji su danas prisutni u našem društvu i porodicama.

Patrijarh najavljuje da će se lično angažovati na pomoći ženama koje su se sklonile od nasilja u sigurne kuće, a da će crkva nastojati da putem svojih medija, obrazovnih institucija i izdavaštva aktivno podiže svest o tim bolnim temama i o mogućnostima za njihovo prepoznavanje i sprečavanje.

"Svima koji ispovedaju Hrista Gospoda i smatraju sebe pravoslavnim hrišćanima poručujemo da je svaki nasilni čin nad slabima i nezaštićenima, dodatna rana na telu Hristovom! Na smirenje, krotost i ljubav smo pozvani i trudimo da se da budemo dostojni prizvanja u zajednicu večnoga života u koju nas je prizvao Bog", poručio je patrijarh Porfirije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija