Društvo

Mihajlović: Ove godine 22 žene ubijene u porodičnom nasilju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2022

-

17:56

Mihajlović: Ove godine 22 žene ubijene u porodičnom nasilju
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da su u Srbiji od početka godine ubijene 22 žene u porodičnom i partnerskom nasilju i da je borba protiv rodno zasnovanog nasilja odgovornost društva u celini.

"Verujem da niko ne može da ostane imun na vest o ubistvu, izgubljenom životu i činjenici da žene gotovo svakodnevno trpe nasilje. Da li želimo da živimo u društvu gde je normalno ubiti ženu ili da gradimo zajednicu oslobođenu od nasilja i diskriminacije. Tu leži odgovornost svakog pojedinca", navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je istakla da u borbu protiv nasilja nad ženama i devojčicama treba da se uključe svi – nadležne institucije, međunarodne i organizacije civilnog društva, crkva, mediji i svaki građanin i građanka Srbije i dodala da se Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost zalaže za uvođenje jedinstvenog registra nasilnika i da će u novom mandatu Vlade insistirati na što skorijem formiranju te evidencije.

Podsetivši da je danas još jednu mladu ženu svirepo ubio njen muž, Mihajlović je navela da veruje da će borba protiv nasilja biti delotvornija kada shvatimo da nasilje u porodičnim i partnerskim odnosima nije privatna stvar koja se dešava u nečija četiri zida, već ogromna pošast koja pogađa celo društvo.

"Država je donela neophodne zakone i strategije, nadležne institucije sprovode obavezujuće protokole, ali to nije dovoljno, jer nam je potrebna edukacija građana i građanki kako bismo postali svesni šta je sve nasilje, da nije sramota potražiti pomoć, da je odgovornost svih nas da prijavimo ukoliko znamo da se negde dešava nasilje, da ne štitimo već kaznimo sve one koji misle da imaju pravo da udare, vređaju, ponižavaju ili, nažalost, ubiju ženu", kazala je Mihajlović.
 

Komentari (0)

Srbija