Društvo

Niš prvi grad u Srbiji koji dobija savetovalište za decu žrtve nasilja, otvara se i dečja SOS linija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2022

-

19:29

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Nišu će na proleće sledeće godine u sklopu Sigurne kuće početi da radi savetovalište za decu žrtve nasilja, a u planu je i otvaranje dečje SOS linije. Prema podacima niškog Centra za socijalni rad u poslednje tri godine u proseku je na godišnjem nivou bilo prijavljeno oko 50 slučajeva nasilja nad decom. 

Direktorka Sigune kuće u Nišu Sonja Šćekić kaže da je taj broj veći jer se nasilje nad decom ne prijavljuje tako često. Vrste nasilja koje dete može da doživi su, kako navodi, brojne, a jedan od najtežih oblika je seksualno nasilje.

"Međutim, imamo i fizčko, emotivno, vršnjačko i digitalno nasilje. Takođe imamo i zanemarivanje i zlostavljanje. Deca kao najosetljivija populacija nažalost često dožive neku od vrsta nasilja a posebno zabrinjava to što su te vrste nasilja sve brojnije, kao i posledice koje po decu ostavlja", objašnjava ona dodajući da će upravo iz tog razloga Sigurna kuća u Nišu će otvoriti savetovalište za decu koja su doživela neki od oblika nasilja.

Šćekić navodi da će se u savetovalištu deci pružati terapeutske usluge, jer nisu sposobna da sama prerade traumu koju su doživela. 

"Takođe, savetovalište će pružati i psiho-edukativne i savetodavne razgovore roditeljima dece koja su pretrpela nasilje. Roditelji se često nalaze u situaciji da u takvim trenucima ne znaju kako da se postave prema detetu", kaže direktorka Sigurne kuće u Nišu. 

Prema njenim rečima, zbog značaja rada na prevanciji u okviru savetovališta biće formiran i jedan ekspertski tim koji će se baviti upravo ovom tematikom.

"To podrazumeva rad sa decom u školama, nastavnicima, roditeljima, njihovim stručnim radnicima, ali ćemo imati i jednu dečju SOS liniju gde će svako dete moći da pozove kompetentnu osobu i ima jedan poverljiv razgovor sa tom stručnom osobom", ističe sagovornica Euronews Srbija.

Time će Niš,uz SOS liniju za žene žrtve nasilja koja već nekoliko godina radi, dobiti i posebnu SOS liniju za decu.

Broj korisnica Sigurne kuće u Nišu poslednjih godina se smanjuje, a Šćekić za Euronews kaže i da je razlog tome donošenje novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

"Pun kapacitet naše ustanove je 15 korisnika, a u ovom trenutku imamo 11, odnosno pet žena i šestoro dece. Kada se situacija u poslednje 3-4 godine uporedi sa nekim periodom ranije mogu da kažem da imamo manje korisnica na smeštaju i razlog tome je donošenje novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji zaista daje rezultate. Već se izriču mere zabrane prilaska i komunikacije, imamo udaljenje nasilnika iz kuće", objašnjava ona.

Prema njenim rečima manji je i broj povratnica nasilniku. Navodi podatak da se pre 7-8 godina oko 50 odsto korisnica ove sigurne kuće ponovo vraćalo kod nasilnika, a da je sad ta situacija drugačija i da statistika pokazuje da je sada to oko 12 odsto. 

"Najveći problem je to što su one bez posla i nemaju obezbeđen stan nakon izlaska iz sigurne kuće. Sigurna kuća osim pružanja psihološke podrške i pomoći i osim zaštite, radi i na tome da se žene ekonomski osnaže. Dodatno ih edukujemo, upućujemo ih na naš narodni univerzitet i pomažemo da nakon izlaska iz sigurne kuće nađu neko zaposlenje", navodi ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija