Region

Opozicija u Republici Srpskoj podnela krivične prijave protiv više stotina osoba zbog, kako tvrde, izborne krađe

Komentari

Autor: Fonet

18/10/2022

-

18:13

Opozicija u Republici Srpskoj podnela krivične prijave protiv više stotina osoba zbog, kako tvrde, izborne krađe
Opozicija u Republici Srpskoj podnela krivične prijave protiv više stotina osoba zbog, kako tvrde, izborne krađe - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici opozicije iz Republike Srpske (RS) predali su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) u Sarajevu krivične prijave "protiv više stotina" osoba zbog izborne krađe, a tim povodom su korisnici Tvitera iz RS pokrenuli akciju "Prijavi i mene - ni ja nisam glasao/la za vas", javili su mediji u Sarajevu i Banjaluci.

Opozicija navodi da je krivična prijava Tužilaštvu BiH podneta nakon što je u Glavnom centru za kontrolno brojanje glasova, od 520 biračkih mesta iz Bijeljine, Banjaluke i Doboja, utvrđeno da su na njih 450 zabeležene nepravilnosti u izborima za predsednika i potpredsednike RS, objavila je BHRT.

Lider opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović naveo je na Tviteru da krivična prijava obuhvata 175 osoba, "uz stotine dokaza da je 2. oktobra izvršena sistemska izborna krađa".

"Izborni proces mora biti uređen i legalan, a do toga neće doći dok neko ne odgovara. Nećemo odustati!", poručio je Borenović, koji je objavio faksimil krivične prijave.

Opozicija je u petak Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci podnela krivičnu prijavu protiv Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i drugih osoba, podseća BHRT i ističe da predstavnici SNSD tvrde da na izborima za predsednika RS, prema podacima kojima oni raspolažu, nisu zabežena veća odstupanja u odnosu na preliminarne rezultate.

"Nakon što su predstavnici opozicije predali Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv više od stotinu lica za koje tvrde da su učestvovali u navodnoj izbornoj krađi na Opštim izborima u BiH 2. oktobra, na Tviteru se ubrzo proširila akcija - 'Prijavite i mene! Ni ja nisam glasao/la za vas!'", objavila je Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Istovremeno, RTRS je objavila je fotografije više tvitova u okviru te akcije, među njima i savetnika srskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, Milana Tegeltije, člana Izvršnog komiteta SNSD Denisa Šulića i člana Predsedništva SNSD Staše Košarca.

Opoziciona PDP je u postizbornoj noći proglasila pobedu svog kandidata za predsednika RS Jelene Trivić, da bi potom SNSD proglasila pobedu svog kandidata za istu funkciju Milorada Dodika.

Centralna izborna komisija BiH je 10. oktobra naložila prebrojavanje glasova za predsednika i potpredsednika RS, koje se obavlja u Olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran - Zetra" u Sarajevu, u tri smene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa