Region

Oglasile se sirene u Banjaluci: Podsetnik na zemljotres u kojem je pre 53 godine poginulo 17 ljudi

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2022

-

10:50

Oglasile se sirene u Banjaluci: Podsetnik na zemljotres u kojem je pre 53 godine poginulo 17 ljudi
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Banjaluci su se jutros oglasile sirene kao podsetnik na razorni zemljotres koji je pogodio ovaj grad na današnji dan pre 53 godine, u kome je smrtno stradalo 15, a povređeno 1.117 osoba.

Zemljotres koji je pogodio Banjaluku u 9.11 časova, sa magnitudom M=6.6 jedinica Rihterove skale, bio je potvrda da se razorni zemljotresi događaju i u oblastima u kojima se ranije nisu dešavali.

Epicentar zemljotresa je bio na udaljenosti 10 km severozapadno od grada, a intenzitet zemljotresa je procenjen na IX stepeni MSK-64 (Medvedev-Sponhauer-Karnik) skale. Razornom efektu zemljotresa doprinelo je kumulativno dejstvo sa dva neuobičajeno jaka prethodna udara koji su se desili dan ranije u 15.36 sati sa M=5.6 jedinica Rihterove skale i 27. oktobra u tri sata iza ponoći sa M= 4.8 jedinica Rihterove skale.

Najveća razaranja su pretrpele tadašnje opštine Banjaluka, Čelinac i Laktaši, ali je zemljotres izazvao oštećenja objekata u svim opštinama tadašnje Bosanske Krajine, preneli su banjalučki mediji. Najteže posledice po stanovništvo zemljotres je imao na banjalučkom području.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa