Region

Ministarski forum EU-Zapadni Balkan 3. i 4. novembra u Tirani

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2022

-

15:07

Ministarski forum EU-Zapadni Balkan 3. i 4. novembra u Tirani
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Tirani će 3. i 4. novembra biti održan ministarski forum EU-Zapadni Balkan na kojem će učestvovati ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova iz regiona, najavila je Evropska komisija. Tema foruma biće kako zajedno raditi u oblasti pravosuđa, migracija i bezbednosti.

Komesarka za unutrašnje poslove, Ilva Johanson, prisustvovaće sastanku ministara unutrašnjih poslova, a komesar za pravosuđe, Didije Rejnders, učestvovaće na sastanku ministara pravde.

Prva tema u delu posvećenom unutrašnjim poslovima biće bezbednosna pitanja povodom rata u Ukrajini, a Johanson će ministrima unutrašnjih poslova preneti informacije o najnovijem razvoju događaja u oblasti migracija, azila i upravljanja granicom. Johanson je predložila zajednički pristup migracijama u toku sastanka Berlinskog procesa 20. oktobra.

Na sastancima će učestvovati i predstavnici Evropola, Fronteksa i Agencije Evropske unije za azil.

Sastanak o pravosuđu je predviđen 4. novembra, a iz EK najavljuju da će komesar Rejnders razgovarati sa ministrima o vladavini prava u Evropskoj uniji i na Zapadnom Balkanu.

Prema najavama, biće reči i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i kakva je situacija u zemljama Zapadnog Balkana o krivičnom gonjenju u ovoj oblasti. Na sastanku o pravosuđu će biti reči i o merama koje se preduzimaju protiv agresije Rusije na Ukrajinu.

Komesar Rejnders će informisati ministre o aktivnostima radne grupe “Friz end siz” i nedavnim inicijativama za kriminalizovanje kršenja sankcija EU, usvojenim u maju ove godine.

Radi se o radnoj grupi za zamrzavanje i oduzimanje, osnovanoj u martu, kako bi se osigurala koordinacija među državama članicama u sprovođenju sankcija Unije. Komisija je osnovala tu radnu grupu koja ima za cilj da obezbedi platformu za saradnju i razmenu podataka između država članica.

Komentari (0)

Evropa