Region

Savet bezbednosti UN danas raspravlja o stanju u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2022

-

09:47

Savet bezbednosti UN danas raspravlja o stanju u BiH
Savet bezbednosti UN danas raspravlja o stanju u BiH - Copyright Tanjug AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

U Savetu bezbednosti UN danas će biti održana rasprava o stanju u Bosni i Hercegovini, a očekuje se donošenje odluke o statusu misije Althea i produženju njenog mandata za još godinu dana.

Stanje u BiH će biti jedina tema zasedanja, zakazanog za 20 sati po srednjeevropskom vremenu.

Republika Srpska je SB UN dostavila 28. po redu izveštaj u kojem se ističe da je poštovanje Dejtonskog sporazuma od suštinskog značaja za uspeh BiH i da je dijalog, u dobroj veri i u okviru Dejtona, ključ dugoročnog uspeha BiH.

U Izveštaju se ističe da je Republika Srpska čvrsto uverena da može uspeti pod uslovom da domaće strane i međunarodna zajednica poštuju Dejtonski sporazum.

Navodi se i da je Dejtonski sporazum odgovorio na međunacionalno nepoverenje u BiH uspostavljanjem decentralizovanog ustavnog sistema koji većinu vladinih funkcija prepušta dvema autonomnim političkim jedinicama, koji se u Sporazumu nazivaju entiteti.

Značajan deo Izveštaja posvećen je Ustavu BiH, nadležnostima države i entiteta, te upozorava da je tokom proteklog perioda, uredbama o ljudskim pravima i pod pritiskom međunarodne zajednice, BiH sve više centralizovana pod bošnjačkom kontrolom uz flagrantno kršenje Ustava.

Ukazano je istovremeno da, pošto je usvajanje legitimnih amandmana na Ustav propalo, SDA i njene pristalice u OHR-u redovno prenebregavaju Ustav u službi centralizacije.

"Republika Srpska je u potpunosti posvećena Dejtonskom sporazumu, kao i suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH", ističe se u Izveštaju i ukazuje da Srpska svoju opredeljenost dosledno naglašava već dugi niz godina u svojim redovnim izveštajima SB UN.

Njena opredeljenost, navodi se, uključuje i odlučnost da se Ustav BiH, kao i odredbe koje garantuju autonomiju entiteta i prava konstitutivnih naroda, verno poštuju.

Izražena je zabrinutost zbog rezolucije nemačkog Bundestaga o BiH i ukazuje da je Nemačka jedna od garanta Dejtona koja se okreće protiv ovog sporazuma, jer poziva na ukidanje Ustava BiH, očigledno, navodi se, u korist nekog novog, postdejtonskog ustava koji bi izbrisao konstitutivne narode BiH.

Čisto "građanska" BiH bila bi ona u kojoj bi svi u BiH došli pod dominaciju najbrojnijeg naroda, Bošnjaka, na čelu sa islamističkom SDA, ukazuje se i naglašava da je takva BiH nezamisliva i potpuno neprihvatljiva za Srbe i Hrvate te da je jedina budućnost BiH da bude zemlja sa entitetima koji uživaju visok stepen autonomije i mehanizmima zaštite tri konstitutivna naroda, kako je zagarantovano Dejtonskim sporazumom.

Da bi, ističe se, BiH ostala održiva kao država, bošnjački politički vrh mora konačno prestati da odbacuje Dejtonski kompromis i aktivno radi na njegovom podrivanju.

Dodaje se da SDA takođe odbija izbornu reformu koju zahteva odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" jer se njom ugrožava hegemonija bošnjačkog političkog vrha.

Lideri bošnjačkih političkih stranaka, dodaje se, i dalje se suprotstavljaju jasnoj odredbi Ustava BiH da je spoljna politika u nadležnosti Predsedništva BiH.

U Izveštaju se navodi da Dejtonski sporazum štiti pravo na samoopredeljenje Bošnjaka, Srba i Hrvata time što entitetima BiH daje široku autonomiju i uspostavlja mehanizme zaštite tri konstitutivna naroda u BiH.

Ukazuje se i da se blokiranjem vitalnih ekonomskih projekata negira pravo na samoopredeljenje naroda zagarantovano Dejtonom.

"Šta više, ako Bošnjaci u Sarajevu Srbima i Hrvatima budu uskraćivali ovo pravo, to će se srpsko i hrvatsko građanstvo sve više pitati da li do samoopredeljenja može doći i na neki drugi način", stoji, između ostalog, u dokumentu, koji su objavili banjalučki mediji.

Komentari (0)

Evropa