Fokus

Gutereš pozvao SB UN da razmotri zahtev Haitija za raspoređivanje oružanih snaga zbog humanitarne krize

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2022

-

07:25

Gutereš pozvao SB UN da razmotri zahtev Haitija za raspoređivanje oružanih snaga zbog humanitarne krize
Gutereš pozvao SB UN da razmotri zahtev Haitija za raspoređivanje oružanih snaga zbog humanitarne krize - Copyright Tanjug/AP/Jeon Heon-Kyun

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je Savet bezbednosti UN da hitno razmotri zahtev Haitija za raspoređivanje međunarodnih specijalizovanih oružanih snaga za rešavanje humanitarne krize, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik.

"Generalni sekretar je i dalje ozbiljno zabrinut zbog situacije na Haitiju, koji se suočava sa izbijanjem kolere usled dramatičnog pogoršanja bezbednosti koje je paralisalo zemlju", naveo je Dižarik u saopštenju, preneo je Rojters.

Haiti se suočio sa krizom otkako je grupa bandi prošlog meseca blokirala terminal za gorivo Vareu. Nedostatak gasa i dizela gotovo da je zaustavio transport i primorao preduzeća i bolnice da prestanu da rade.

To je dovelo i do nestašice flaširane vode, u trenutku kada je u zemlji potvrđeno novo izbijanje kolere, čije se širenje kontroliše higijenom i čistom vodom.

Vlada Haitija je juče ovlastila premijera Arijela Anrija da zatraži od međunarodne zajednice da "specijalizovane oružane snage" reše krizu izazvanu blokadom glavne luke u zemlji koja je dovela do velikih nestašica goriva.

Gutereš je danas poslao pismo SB UN sa opcijama za pojačanu bezbednosnu podršku Haitiju, dodao je Dižarik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet