Region

Evropski poslanici pružaju podršku Hrvatskoj za ulazak u Šengen zonu

Komentari

Autor: Jutarnji list

09/11/2022

-

23:49

Evropski poslanici pružaju podršku Hrvatskoj za ulazak u Šengen zonu
Evropski parlament - Copyright Tanjug/AP/Julien Warnand

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska ima dobre izglede da postane članica Šengen zone, sudeći po izjavama poslanika u Evropskom parlamentu na sednici uoči sutrašnjeg glasanja o tom pitanju, prenosi Jutarnji list

"Šengen je čekao Hrvatsku. Hrvatski narod je čekao i sada je stigao taj trenutak", rekao je izvestilac za ulazak Hrvatske u Šengen zonu Paulo Ranhel na raspravi Evropskog parlamenta.

Hrvatska je za pristup zoni Šengena ispunila 281 preporuku u osam područja, a Ranhel, portugalski poslanik iz kluba Evropske narodne partije, podsetio je da je Hrvatska prošla "najsveobuhvatniju i najdetaljniju evaluaciju", prenosi Jutarnji.

Ranhel je naglasio da je Hrvatska jedina članica EU koja je uspostavila nezavisni mehanizam nadzora postupanja policije, a hrvatski evroparlamentarci uvereni su da će i druge zemlje da slede primer Hrvatske, prenosi taj list.

"Ne postoje više legitimni izgovori da se odluka odloži. Naš je imperativ da Hrvatskoj damo puni pristup Šengen zoni i pravo na slobodu kretanja", poručio je Ranhel.

"Već dugo, hrvatski narod čeka, i sada je došao trenutak za poslednje korake prema evropskoj integraciji. Hrvatska je pokazala da je potpuno spremna za ukidanje kontrole na unutrašnjim granicama. Kao najmlađa članica EU trebalo bi da služi kao inspiracija drugim zemljama u regionu. Želim iz parlamenta poslati poruku: Dobrodošli u Šengen", izjavio je Ranhel.

Uloga Evropskog parlamenta u postupku pridruživanja Šengenu samo je savetodavna, ali prema pravilima postupka, Savet, to jest države članice, moraju zatražiti mišljenje od Parlamenta.

Konačnu odluku doneće 22 države članice EU, ujedno članice šengenskog prostora, prenosi Jutarnji.

Komentari (0)

Evropa