Region

Lideri stranaka u Crnoj Gori i dalje bez dogovora, predsednica Skupštine istakla "tvrd stav opozicije"

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2022

-

13:17

Lideri stranaka u Crnoj Gori i dalje bez dogovora, predsednica Skupštine istakla "tvrd stav opozicije"
Lideri stranaka u Crnoj Gori i dalje bez dogovora, predsednica Skupštine istakla "tvrd stav opozicije" - Copyright Skupština Crne Gore/I.Šljivančanin

veličina teksta

Aa Aa

I današnji, drugi po redu, sastanak lidera parlamentarnih stranaka Crne Gore održan na inicijativu predsednice Skupštine Danijele Ðurović, završen je bez ikakvog dogovora.

"Na sastanku nije postignut dogovor ni o jednom pitanju", rekla je Ðurović nakon sastanka i dodala da je spremna da je organizuje još jedan sastanak ako, kako je kazala, za to postoji volja.

"Postavlja se pitanje da li se sastajemo da bi se sastajali ili da se postigne dogovor", rekla je Ðurović. Prema njenim rečima, na današnjem sastanku je posebno bio "tvrd stav opozicije".

Zahtevi DPS-a su, kako je navela, da se povuku izmene Zakona o predsedniku, izbor sudija Ustavnog suda i vanredni izbori, prenele su podgoričke Vijesti.

Ostalima, dodala je, ključan je izbor sudija Ustavnog sudija. Sastanku je prisustvovao lider DPS i predsednik države Milo Ðukanović, ali ovog puta nisu bili prisutni lideri DF i URA.

Lideri stranaka različito ocenjuju sastanak

Učesnici sastanka lidera parlamentarnih stranaka različito ocenjuju sastanak sa predsednicom Skupštine.

Lider SDP Raško Konjević kaže da je na sastanku ipak postignut neki napredak i dijalog treba nastaviti i ubrzati, dok lider Demosa i kandidat "stare-nove" većine za mandatara Miodrag Lekić kaže da ne treba ulepšavati rezultate, jer nije napravljen nikakav napredak.

"Sugerisao sam kolegama da kroz nastavak dijaloga dođemo do rešenja koja se tiču sudija Ustavnog suda, ako ne 28. novembra onda nakon toga", rekao je Konjević.

Prema njegovim rečima, dijalog treba nastaviti i ubrzati. On je rekao da nije bila uspešna praksa da se gotova rešenja stave na sto, već da se dijalogom dođe do rešenja. Dodao je i da ne treba produbljavati institucionalnu krizu kroz određena rešenja, te da za ovu krizu nema rešenja bez izbora.

Lekić, pak, kaže da ne treba ulepšavati rezultate sastanka, jer napretka nije bilo.

Kazao je da je bio otpor prema kandidatima za sudije Ustavnog suda, ali da niko nije odgovorio na pitanje šta je problem. Ponovio je da je namera da se izaziva haos, a u tome "prednjači predsednik države".

"Ovde je blokada od opozicije da se ne izabere Ustavni sud, to je intonirao predsednik DPS-a, a sledili ga ostali iz opozicije...", rekao je Lekić, prenele su podgoričke Vijesti. Poručio je i da nema izbora bez Ustavnog suda.

Bošnjak: Đukanović neće dati mandat Lekiću

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak izjavila je da je predsednik držve i DPS Milo Ðukanović na današnjem sastanku stranačkih lidera priznao da je prekršio Ustav, ali da neće dati mandat za sastav nove vlade Miodragu Lekiću.

"Uspeli smo da izvučemo od predsednika da neće dati mandat Miodragu Lekiću i negde je priznao da je prekršio Ustav što nije pozvao predstavnike svih partija na konsultacije za mandatara", kazala je Bošnjak, prenele su podgoričke Vijesti.

Dodala je i da je rekao da nije imao nameru da ih sve ne pozove, ali je "pomenuo negde i skraćenje mandata Skupštini u smislu da to nije iskoristio".

Bošnjak se nada da će sledeći sastanak biti konstruktivniji, a na današnjem su se, kako je kazala, saglasili da je Crna Gora u dubokoj krizi i da je prioritet izbor sudija Ustavnog suda.

 

Beči: Ima kandidata koji nisu "ni naši ni njihovi"

Predsednik Demokratske Crne Gore i poslanik u Skupštini Aleksa Bečić naveo je da je apsurdno što opozicija ne spori stručnost nijednog kandidata za sudije Ustavnog suda, a neće da glasa nijednog.

Rasprava je, prema njegovim rečima, potvrdila da imamo kandidate Ustavnog suda "koji nisu ni naši, ni njihovi".

"Zašto je problem da imamo takav Ustavni sud, nezavisan i nepristrasan?", upitao je Bečić.

Kazao da je opozicija insistirala na "paket-aranžmanima".

"Mi nudimo argumente i rešenja. US rešava sva ova pitanja - on daje odgovor i na pitanje zakona i pitanje izbora. Svako snosi odgovornost za svoje poteze, svoja odbijanja, uslovljavanja", kazao je Bečić, prenele su podgoričke Vijesti.

Komentari (0)

Evropa