Region

Dodik i Čović dogovorili koaliciju u BiH: SNSD i HDZ zajedno na svim nivoima vlasti

Komentari

Autor: Fonet

19/11/2022

-

18:22

Dodik i Čović dogovorili koaliciju u BiH: SNSD i HDZ zajedno na svim nivoima vlasti
Dodik i Čović dogovorili koaliciju u BiH: SNSD i HDZ zajedno na svim nivoima vlasti - Copyright Printscreen YouTube/RTRS vijesti

veličina teksta

Aa Aa

Predsednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice BiH Milorad Dodik i Dragan Čović dogovorili su se danas, na sastanku u Mostaru, da budu partneri na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

"SNSD neće u strukture vlasti bez HDZ, a HDZ neće u vlast bez SNSD. Naše dve stranke, za koje je ranije međunarodna zajednica govorila da su problem, sada se javljaju kao rešenje za brzo formiranje vlasti", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da je danas samo zvanično potvrđeno partnerstvo za koje se odavno znalo.

"Imamo razlika u politikama, ali ih ne guramo u prvi plan, već ih ostavljamo za neka bolja vremena. Tu prvenstveno mislim na stav o NATO. Nema potrebe za konfrontacijom bilo gde i spremni smo da radimo sa onima koji imaju podršku", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, dve stranke su spremne za konstitutivnu sednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj će se u kratkom roku završiti sve potrebne stvari, a u narednom periodu pokušaće da deblokiraju procese koji su sada zaleđeni.

"Sa HDZ-om je dogovor da niko nikome ne smeta i to je dobro. Ako to i Bošnjaci razumeju, onda smo rešili mnogo problema. Isključivo smo privrženi poštovanju Ustava BiH i želimo da se to vidi kao vrlina, a ne kao jeres ili zla kob. Ne želimo nerazumne poteze, ali ni neprincipijelno ponašanje i odustajanje od politika koje vodimo", rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara o budućim partnerima u vlasti na nivou BiH, Dodik je poručio da je to onaj ko ima kapacitet na bošnjačkoj strani i da će SNSD i HDZ sa svima razgovarati, jer nikome nije ništa ni zatvorenio, ni otvoreno.

Čović je na konferenciji za medije rekao da će SNSD i HDZ u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imati većinu na koju neće moći da se utiče i potvrdio je snažno partnerstvo te dve stranke i opredeljenost za zajednički rad u naredne četiri godine.

On je naglasio da su se HDZ i SNSD saglasili da partnerstvo potvrde 1. decembra na konstitutivnoj sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Čović je poručio da će nivo partnerstva koji postoji između njega i Dodika preneti na sve saradnike na svim nivoima 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa