Region

SDA: Formiranje vlasti u FBiH i BiH nije završena stvar

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2022

-

18:10

SDA: Formiranje vlasti u FBiH i BiH nije završena stvar
Bakir Izetbegović - Copyright Tanjug/FENA/ Mario Obrdalj

veličina teksta

Aa Aa

Bakir Izetbegović, lider bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), koja će nakon poslednjih izbora po svemu sudeći ostati u opoziciji i u Federaciji BiH i u BiH, komentarisao je najavljeno potpisivanje koalicionog sporazuma tzv. "Osmorke" i HDZ BiH, kaže da za njegovu stranku to nije završena stvar.

"SDA predstavlja veoma bitan segment bosanskohercegovačkog društva, patriotski orijentisane građane, većinom Bošnjake privržene tradicionalnim vrednostima. Neosporne su i zasluge SDA za odbranu BiH i opstanak Bošnjaka, i neosporno je da je SDA pobedila na oktobarskim izborima na svim nivoima kada su u pitanju zakonodavna tela", kaže Izetbegović.

Isljučivanje, tog patriotskog segmenta iz vlasti je, smatra Izetbegović, opasno unošenje podela u bošnjački korpus koje ne može doneti ništa dobro.

"Eventualno isključivanje SDA, uz koaliranje manjih probosanskih stranaka sa HDZ-om i SNSD-om, je politička perverzija koju treba na vreme zaustaviti".

Na pitanje šta SDA očekuje u naredne četiri godine, ako ostaje u opoziciji na državnom i federalnom nivou, Izetbegović da stranka ima obavezu da zastupa one koji su glasali i doneli im pobedu na izborima.

"Ako se ipak Pokret za državu proda zarad vlasti i fotelja (Miloradu) Dodiku u RS-u, a ''Osmorka (Draganu) Čoviću u Federaciji, SDA će nastaviti sa misijom koja traje već decenijama. Zastupaćemo interese i dignitet patriotskog jezgra Bosne i Hercegovine. I bićemo jaki sve dok to srčano radimo, bilo to iz pozicije ili opozicije", kaže Izetbegović u opširnom intervjuu za sarajevski portal Faktor.

Smatra da je želja za vlašću dovela do udruživanja više političkih stranaka protiv SDA.

Na pitanje o tvrdnjama u javnosti da deo međunarodne zajednice, pre svih Ambasada SAD, aktivno radi na izbacivanju SDA iz vlasti, Izetbegović da je nedavno imao dug razgovor sa američkim ambasadorom i da mu je rekao da "nema ništa protiv SDA".

Na pitanje gde vidi sebe u naredne četiri godine, Izetbegović ponavlja da je SDA najjača politička stranka u BiH i da stoga ima sve razloge i obavezu da nastavi još snažnije sa političkom borbom za afirmaciju bosanskog, bošnjačkog i muslimanskog faktora u BiH.

"Muslimani su kontinuirano, i na različite načine maltretirani u poslednjih 150 godina. Kulminacija je bio genocid u poslednjem ratu. To su činjenice, i nećemo ih gurati pod tepih. Neko mora da ih ujedinjuje, brani i miri sa komšijama i širim okruženjem. Dok sam živ radiću na tome. A zasada sam živ, i hvala Bogu zdrav, energičan, u sasvim dobroj fizičkoj i mentalnoj snazi", naveo je, između ostalog, Izetbegović.

Komentari (0)

Evropa