Region

Hrvatski premijer očekuje "veoma zanimljivu raspravu" u Saboru o obuci ukrajinskih vojnika

Komentari

Autor: Tanjug

29/11/2022

-

10:16

Hrvatski premijer očekuje "veoma zanimljivu raspravu" u Saboru o obuci ukrajinskih vojnika
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/STA/Katja Kodba

veličina teksta

Aa Aa

U hrvatskom saboru će sutra biti održana rasprava o vladinom predlogu o učešću hrvatske vojske u obuci ukrajinskih vojnika, u okviru misije EU, a premijer Andrej Plenković kaže da to nije nikakva vežba koja će trajati dve sedmice, već misija koja će trajati najmanje dve godine i u kojoj će učestvovati mnoge zemlje.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je protiv učešća hrvatske vojske u ovoj misiji, što podržavaju i neki opozicioni poslanici, a Plenković, posle sinoć održane sednice Predsedništva HDZ, kaže da očekuje "vrlo zanimljivu raspravu i glasanje u saboru na tu temu".

Za potvrđivanje vladinog predloga potrebna je dvotrećinska većina u saboru, odnoso 101 poslanički glas. Na pitanje novinara šta očekuje od glasanja u saboru i hoće li za obuku ukrajinskih vojnika glasati i neki iz opozicije, Plenković kaže:

"Što se nas tiče, stvari su tu jasne. Hrvatska godinama podržava Ukrajinu, pogotovo otkad sam ja predsednik vlade. Smatramo da je to normalno i prirodno ako je nekome okupirana zemlja, ako je stradalo puno ljudi ako su organizirani fejk referendumi, ako se nekome uništava energetska infrastruktura u zimskom razdoblju, ako se mi zbog svega toga suočavamo s energetskom, prehrambenom krizu. Imamo iskustvo iz Domovinskog rata kada smo bili žrtva velikosrpske agresije, ne kažem da je ovo isto, ali smatramo da je ovo moralno i ispravno. Parlamentarna većina je stabilno  'za'. Kakav će stav zauzimati pojedinici iz oozicije, to nije naš problem, već njihov. Ponudili smo redovnu, ispravnu proceduru", rekao je Plenković. 

Na pitanje da li je to ipak njegov problem s obzirom na to da se njegov ministar na to obavezao u Briselu, Plenković kaže da ne zna kako bi to mogao da bude njegov problem.

"Ne. Sve članice EU su bile 'za'. Naša pozicija, što se tiče vlade, je win-win. Nisu druge zemlje i organizacije ni gluvi ni slepi. Mi smo u svakom slučaju na dobitku, ako se priključe neki iz opozicije, a ako se ne priključe, to je njihova odgovornost", ponovio je i dodao da ne zna koju logiku imaju oni koji će biti protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Za tvrdnje Milanovića i nekih opozicionara da je u pitanju kršenje Ustava Hrvatske, premijer kaže da je to "jedna od najsmešnijih teza koje se provlače kroz etar".

Rekao je da on i njegova vlada ne vide nikakav problem u obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj i da je to normalno.

Predsednik sabora Gordan Jandroković najavio je juče da će sabor na temu obuke ukrajinskih vojnika raspravljati sutra, te da Hrvatska nije jedina koja će učestvovati u ovoj misiji EU, već da su su se do sada prijavile 16 ili 17 zemalja. EU ima 27 zemalja članica.

 

Komentari (0)

Evropa