Region

Popa: Crnoj Gori potreban stabilan institucionalni sistem i dijalog u parlamentu

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2022

-

14:27

Popa: Crnoj Gori potreban stabilan institucionalni sistem i dijalog u parlamentu
Popa: Crnoj Gori potreban stabilan institucionalni sistem i dijalog u parlamentu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Crnoj Gori je hitno potreban stabilan institucionalni sistem i politički dijalog u parlamentu, kako bi se obezbedila imenovanja u pravosuđu, poručila je danas šefica Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Oana Kristina Popa.

Ona je to kazala na konferenciji "Značaj nezavisnog tužilaštva za vladavinu prava i proces evropskih integracija“, koju je organizovao Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Popa je istakla da pravosudne reforme predstavljaju srž evropskih integracija i podsetila da je u Izveštaju EK naglašeno da je pravosudni sistem Crne Gore samo umereno spreman u ovoj fazi i da je prošle godine napravljen ograničen napredak.

“Sprovođenje ključnih reformi u pravosuđu je bilo negde u fazi stagnacije. Imenovanja u pravosuđu, uključujući vrhovnog državnog tužioca, i dalje se iščekuju. Crnoj Gori trenutno treba funkcionalan proces imenovanja, da bi se imenovali pojedinci koji nezavisno i sa integritetom mogu da obavljaju te funkcije”, navela je Popa.

Kako je kazala, autonomija i odgovornost Državnog tužilaštva imaju važnu ulogu za pružanje podrške vladavini prava.

“Tužilaštvo treba da bude autonomno u donošenju odluka i da ih donosi bez spoljnih uticaja”, istakla je Popa, preneo je portal podgoričkog Dana. Ona je navela da profesionalizam sudija i tužilaca treba osnažiti sprovođenjem odgovarajućeg ustavnog i zakonskog okvira, donošenjem izmena tog okvira u skladu sa evropskim standardima. Popa je ocenila da je zabrinjavajuće da su neke od ključnih institucija u oblasti vladavine prava bile blokirane ili ne funkcionišu u punom kapacitetu.

"Crnoj Gori je potreban stabilan institucionalan sistem i to pod hitno“, rekla je Popa i dodala da je neophodna produktivna posvećenost vlade implementaciji reformi u oblasti evropske integracije.

Ona je istakla da je potreban politički dijalog u parlamentu kako bi se obezbedila imenovanja u pravosuđu, Ustavni sud, VDT i članovi Sudskog saveta. "EU će i dalje podržavati Crnu Goru na evropskom putu, ali mi to ne možemo da radimo sami, u tom smilu možemo da se oslanjamo na pravosudne institucije", rekla je Popa.

Komentari (0)

Evropa