Region

Lažne dojave o bombama u sudovima širom Hrvatske, zaposleni bili evakuisani

Komentari

Autor: Tanjug, Jutarnji list

05/12/2022

-

10:51

Lažne dojave o bombama u sudovima širom Hrvatske, zaposleni bili evakuisani
Hrvatska policija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dojave o bombama u više hrvatskih gradova, Zagrebu, Labinu, Poreču, Karlovcu, Varaždinu, Šibeniku, Gospiću, su lažne, potvrdili su nadležni.

Mejlovi sa dojavama o bombama u sudovima, tržnim centrima i navodno vladi, dobijeni su jutros, a zaposleni u svim institucijama kojima je stigla pretnja su evakuisani.

Istarska policija je saopštila da na lokacijama u Labinu i Poreču, pregledom nisu potvrđeni navodi o eksplozivnoj napravi.

Dojavu o postavljenoj bombi primile su jutros prodavnice u Arena Centru, saopšteno je na Fejsbuk stranici tog centra. Karlovačka policija je takođe potvrdila da je pretnja postavljenom bombom u tamošnjem Županijskom sudu lažna.

Lažne dojave, potvrđeno je, stigle su i u Županijski sud u Varaždinu, a isto su potvrdile i pretrage u Šibeniku i Gospiću.

Dojave o podmetnutim bombama su stigle jutros u gotovo svim sudovima u Hrvatskoj. "Anonimnu dojavu o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u objektima/zgradama pravosudnih tijela zaprimile su i preostale dvije policijske uprave: krapinsko-zagorska i požeško-slavonska", saopštio je MUP.

Naveli su da su anonimnim dojavama obuhvaćena pravosudna tela u celoj Hrvatskoj, preneli su zagrebaccki mediji.

Vrhovni sud dobio dojavu o bombi tokom sastanka sa Ukrajincima

Predsednik Vrhovnog suda Hrvatske Radovan Dobronić rekao je da ga je pravosudni policajac obavestio o dojavi o postavljenoj bombi u trenutku kada su imali sastanak s delegacijom Vrhovnog suda Ukrajine i da mu se cini da je to povezano.

"Nekako mi se čini da je to namerno napravljeno u ovom trenutku”, rekao je Dobronić, prenosi HRT.

Dodao je da se uvek može nagađati, ali mu je, kaže, prva pomisao bila da je dojava povezana sa ovim sastankom.

"I praktično 20 minuta od početka tog sastanka stigla je ta dojava”, rekao je Dobronić i dodao da je sastanak morao da bude prekinut. Kazao je da prilikom evakuacije nije bilo panike. “Svi su na miru napustili zgradu i mislim da sve ide po nekom planu”, rekao je predsednik hrvatskog Vrhovnog suda.

Na pitanje novinara da li je sastanak bio najavljen javno odgovorio je da misli da nije, ali da se barem u nekim službenim krugovima znalo za njega.

Inače, prošloga petka “sumnjivo pismo” sa životinjskim očima te “impregniranom tečnošću karakteristične boje” poslato je ukrajinskoj Ambasadi u zagrebu, a iste pošiljke su poslate i u ambasade Ukrajine u Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Holandiji, i Austriji, kao i konzulatima u Napulju, Krakovu i Brnu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa