Društvo

Neće sva deca polagati maturu u svojoj školi: Zbog dojava o bombama spreman plan za dane ispita - šta se menja

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2022

-

12:57

Neće sva deca polagati maturu u svojoj školi: Zbog dojava o bombama spreman plan za dane ispita - šta se menja
Neće sva deca polagati maturu u svojoj školi: Zbog dojava o bombama spreman plan za dane ispita - šta se menja - Copyright FoNet/Marko Dragoslavić/FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR NICIFOROVIC

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je spreman operativni plan za završni ispit i da je, zbog bezbednosti, smanjen sa 1.260 na 522 broj škola u kojima će se održati završni ispiti.

"Činimo sve da predstojeći završni ispit protekne u najboljem redu i da deca budu bezbedna, da to ne bude traumatično iskustvo i za decu i za roditelje. U svakodnevnom smo kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i imamo detaljno razrađen plan aktivnosti za slučaj prijave bombe u školama", istakao je ministar Ružić.

On je istakao da je Republička upisna komisija donela odluku o promeni procedure sprovođenja samog završnog testa i da se, zbog bezbednosti, redukuje broj škola u kojima će se polagati završni ispit.

Tanjug/Zoran Žestić

 

 

"Smanjili smo za oko 60 odsto broj školskih objekata u kojima će se održavati završni ispiti. Taj broj je sada 522 od 1.260 koliko ih je bilo planirano u početku. Na nama je da garantujemo potpunu sigurnost, ali i da omogućimo da svi učenici imaju jednake uslove za polaganje testova“, rekao je Ružić.

Prema njegovim rečima, svaka osnovna škola će obavestiti svoje učenike, kao i njihove roditelje, u kojim će se školama polagati završni ispit.

On je dodao je da su testovi odštampani, kao i da će biti odvezeni na lokacije u pratnji policije.

"Želimo da se unapred zahvalimo svima na razumevanju, pre svega roditeljima, a da učenicima poželimo da se u mirnom duhu pripreme za taj test i da upišu ono što su želeli", naveo je Ružić.

Preteći mejlovi na adrese škola

Podsetimo, kako bi se osigurala bezbednost učenika i nastavnika na predstojećem završnom ispitu, u svetlu sve učestalijih dojava o postavljenim bombama, već je ranije najavljeno smanjenje broj punktova gde će se raditi mala matura, odnosno gde god je moguće spajaće se dve, tri škole na teritoriji jedne opštine, pisao je Euronews Srbija.

Mala matura 2022 polaže se 27, 28. i 29. juna, a đaci rešavaju testove iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i kombinovani.

Koliko preteći mejlovi i dojave o postavljenim bombama mogu da poremete redovne školske aktivnosti na svojoj koži osetili su prethodnih dana i srednjoškolci. Naime, dojava o bombama stigla je u periodu kada maturanti gimnazija i srednjih stručnih škola polažu maturski ispit. 

Neke gimnazije odlučile su se da to obave onlajn, druge pak, da regularnost ne bi bila dovedena u pitanje, potražile su alternativni prostor gde će deca polagati. Nije bilo lako direktorima i nastavnicima da se snađu u novonastalim okolnostima, a posebno deci koja su bila pod dodatnim pritiskom - jer u prvom momentu nisu znali gde, kada i kako će braniti maturski rad.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za Euronews Srbija ranije su rekli da je njihov prioritet bezbednost dece i svih zaposlenih u školama, ali i da će sa policijom preduzeti sve preventivne mere kako bi se mala matura 2022 polagala u zakazanom terminu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija