Društvo

Ružić: Neće biti nadoknade propuštenih časova zbog dojava o bombama

Komentari

Autor: Fonet

20/06/2022

-

09:18

Ružić: Neće biti nadoknade propuštenih časova zbog dojava o bombama
Branko Ružić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da neće biti potrebe za nadoknadama propuštenih časova u školama zbog brojnih dojava o podmetnutim bombama i ocenio da će prijemni ispiti proteći u najboljem redu i uz stopostotnu bezbednost, koju garantuju resorno ministarstvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ružić je za Radio-televiziju Srbije rekao da oni koji imaju "zlokobne intencije da prijavljuju podmetnute lažne bombe" ne vide da udaraju na ono što je najosetljivije, a to su mlade generacije. Prema njegovim rečima, ministarstva imaju operativni plan i trenutno je najvažnija tajnost testova za prijemne ispite, kako bi svi imali jednake uslove prilikom polaganja.

On je najavio smanjenje broja sadašnjih 1.266 objekata kako bi "sve ostalo operativano".

Napomenuo je da je najveće interesovanje osnovaca za upis u srednje škole tradicionalno za Treću, Desetu, Četrnaestu gimnaziju i Vazduhoplovnu akademiju.

Ružić je najavio da će ove godine u prvi razred krenuti 65.000 prvaka, a većina roditelja, čak 44.000 njih, prijavilo je decu za upis posredstvom onlajn platforme eUprave. On je rekao i da ove školske godine brucoše očekuje veći broj budžetskih mesta na pojedinim fakultetima i da će kvote biti "ravnomerno raspoređene".

Testovi za malu maturu ištampani, polaganje će biti bezbedno

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da će đaci u Srbiji biti bezbedni i apelovao da se u miru završe pripreme za polaganje završnog ispita.

Nakon brojnih dojava o postavljenim bombama u školama, nakon čega su učenici morali da idu i na onlajn nastavu, Ružić naglašava da se radi sve kako bi polaganje male mature proteklo u najboljem mogućem redu.

"Mislim da treba u miru da se pripreme, bez neke treme. To jeste traumatično iskustvo, oni koji imaju te zlokobne intencije da prijavljuju lažne bombe, ne vode računa o tome da time udaraju na ono što je najosetljivije i što je budućnost našeg društva, a to su naše mlade generacije", poručuje Ružić za RTS.

Ukazao je da postoji operativni plan, kao i da su u svakodnevnom kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

"Biće sigurni i roditelji i deca, neka se u miru pripremaju za završni ispit", rekao je resorni ministar i istakao da se od 2010. godine ide na sažimanje broja objekata u kojima će se održavati mala matura, kao i da ih ove godine ima 1.266.

Dodaje, smanjiće se za 50 do 60 odsto, kako bi sve bilo operabilno.

Ružić podseća da su svi testovi odštampani, stavljeni u sigurnosne vrećice i kutije sa zatvornicama, te da će biti odvezeni na lokacije u pratnji policije.

Na pitanje kako će se nadoknaditi časovi koji su propušteni zbog dojava o bombama, Ružić odgovara da direktor škole uz saglasnost školske uprave odlučuje o tome.

"Nema potrebe za nekim velikim nadoknađivanjem. Nama je najvažnije da se na regularan način završi školska godina i to ne samo na završnom testu za osmake", rekao je Ružić.

Malu maturu osmaci polažu 27, 28. i 29. juna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija