Društvo

Rezultati druge probe državne mature: Đaci najbolje znanje pokazali iz stranih jezika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2022

-

17:16

Rezultati druge probe državne mature: Đaci najbolje znanje pokazali iz stranih jezika
Rezultati druge probe državne mature: Đaci najbolje znanje pokazali iz stranih jezika - Copyright Tanjug/Ministarstvo prosvete

veličina teksta

Aa Aa

Rezultati drugog pilot programa državne mature, koja treba da zameni prijemni na fakultetima 2024. godine, pokazala je da su đaci najviše uspeha pokazali na poznavanju stranih jezika. 

Drugi pilot programa državne mature održana je od 5. do 8. aprila ove godine, a gimnazijalci su na testovima stranih jezika u proskeu osvojili i do 64 odsto poena, odnosno do 51 odsto poena učenici srednjih stručnih škola, saopštilo je ministarstvo prosvete. Kada je reč o ostalim opšteobrazovnim predmetima, gimnazijalci su najbolje uradili hemiju (u proseku 51 odsto bodova), a učenici srednjih stručnih škola istoriju (36 odsto bodova u proseku).

Test iz srpskog jezika su, očekivano, najbolje uradili gimnazijalci (u proseku osvojili 47 odsto bodova), a dosta gimnazijalaca je test rešio sa maksimalnih 100 odsto poena, odnosno srednjoškolaca sa 93 odsto. Iako su učenici u rešavanju zadataka iz matematike bili manje uspešni (18 odsto bodova u proseku u gimnazijama), bilo je dosta gimnazijalaca sa ukupnim poenom od 97 odsto, odnosno srednjoškolaca sa 81 odsto.

Ispite u okviru pilotiranja su radili učenici koji ove godine završavaju srednju školu, tako da ta generacija neće učestvovati u državnoj maturi kada bude uvedena. Učenici su testove radili bez pripreme, u toku redovnog nastavnog dana. Samim tim njihova motivacija nije bila visoka. Iako rezultati učenika ni ovaj put nisu bili u fokusu, ipak su bolji nego u oktobru 2020. godine, kada je Državna matura pilotirana prvi put, navodi se su saopštenju. 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić zahvalio je svim učesnicima na dobro odrađenom poslu. 

"Posebno pohvaljujem one škole koje su maksimalno iskoristile mogućnost koja im je pružena i upoznale se u potpunosti sa onim što ih očekuje 2024. godine", rekao je Ružić. On je dodao da je dosta škola već uradila internu evaluaciju na osnovu kojih pripremaju planove za unapređivanje nastave i značaj mature shvataju kao mehanizam za poboljšanje kvaliteta nastave.

"Takođe, istakao bih i pojedine škole koje su dodatno motivisale učenike da uspešno realizuju test, kao što je bila opcija besplatne maturske večeri za učenika sa najboljim rezultatom", rekao je on.

Ministarstvo je preporučilo školama da, kao jedan vid motivacije, učenicima koji dobro urade test upišu i bolje ocene u dnevnik. On je izrazio nezadovoljstvo pojedinim školama koje ovu priliku nisu iskoristile i čiji se rezultati negativno odražavaju na uspeh drugog pilota. 

"Nadam se da ćemo naredni period iskoristiti da svi razumemo značaj Državne mature za naše učenike i celokupan sistem. Svrha projekta je da olakšamo, pre svega, učenicima i umanjimo im stres pri upisu na fakultete, a istovremeno da im pružimo veće mogućnosti, od čega će korist imati i sam prosvetni sistem".

Podsetimo, prvo pilotiranje velike mature obavljeno je u oktobru prošle godine i na toj probi učenici trećeg razreda srednje škole nisu pokazali zavidno znanje. 

Generacija koja će polagati Državnu maturu imaće dve probe, prvu u maju 2023. godine, a drugu 2024. godine, te će imati priliku da provere svoje znanje koje je potrebno za polaganje po novom sistemu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija