Društvo

Većina malih maturanata žali se na kombinovani test, a on bi uskoro mogao na "remont" - šta bi se menjalo

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

03/06/2022

-

16:04

Većina malih maturanata žali se na kombinovani test, a on bi uskoro mogao na "remont" - šta bi se menjalo
Većina malih maturanata žali se na kombinovani test, a on bi uskoro mogao na "remont" - šta bi se menjalo - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Već duže nastavnici  prosvetnim vlastima ukazuju da je koncept trećeg kombinovanog testa na završnom ispitu slabije koncipiran u odnosu na ostala dva i da ga treba unaprediti, a roditelji da predstavlja veliko i nepotrebno opterećenje za učenike. Probno testiranje sedmaka, koje je zakazano za 15. jun predstavlja na neki način pilotiranje novog koncepta trećeg testa na maloj maturi, gde će učenici birati jedan od pet ponuđenih predmeta koji će da polažu - istorija, geografija, fizika, hemija, biologija.

Kritike na račun trećeg testa iznete su i u Strategiji razvoja obrazovanja do 2030 godine.

"Nakon višegodišnje primene završnog ispita došlo se do izvesnih uvida koji nameću

potrebu za preispitivanjem njegovog kvaliteta, svrsishodnosti, kao i prednosti i
nedostataka. Ovo se pre svega odnosi na kombinovani test. Mišljenja stručne javnosti,
nastavnika i direktora ukazuju na to da koncept kombinovanog testa u ovom obliku nema
kapacitet da ostvari svoj puni potencijal i svrhu i da su izmene neminovne", navodi se u dokumentu.

Nastavnici se slažu u proceni, dodaje se, da je ovaj test slabije koncipiran u odnosu na ostala dva testa i da postoji prostor za njegovo unapređivanje.

"Roditelji i učenici zastupaju stanovište da treći test predstavlja veliko i nepotrebno opterećenje koje dovodi do stanja preteranog stresa, anksioznosti i zabrinutosti", ističe se u dokumentu.

Da koncept trećeg testa završnog ispita mora da se menja ukazivao je i bivši ministar prosvete Mladen Šarčević još 2020. godine. On je čak govorio da bi kombinovani test mogli da zamene PISA zadaci, ali je ta ideja naišla na kritike stručne javnosti, jer se od učenika ne može očekivati da po jednom programu uče, a da na testiraju bude nešto drugo.

Bilo je predloga i da drugi strani jezik zameni kombinovani test, ali i da se bira jedan od ponuđenih pet predmeta - istorija, geografija, fizika, hemija, geografija, koji će sada biti na probi.

Pilotiranje novog modela

Radivoje Stojković, predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) kaže da je očigledno Ministarstvo prosvete odlučilo da pilotira, stavi na probu koncept kombinovanog testa gde će učenici da biraju za polaganje jedan od pet ponuđenih predmeta.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"To je slično konceptu Državne mature koja treba da se uvede na kraju srednje škole, gde učenici biraju treći predmet koji će da polažu. Sada kombinovani test podrazumeva pitanja iz istorije, geografije, fizike, hemije, biologije. Kada se 20 zadataka podeli na pet predmeta to znači da iz svakog predmeta na testu bude po četiri pitanja. Testom iz jednog predmeta, koji učenik odabere, temeljnije i pouzdanije može da se proveri znanje nego kada imate četiri zadatka iz jednog predmeta na testu", naveo je Stojković.

On je dodao da se, verovatno, razmišljalo i o drugim opcijama kako bi mogao da izgleda treći test, ali da je Ministarstvo prosvete odlučilo da na pilotiranje, probu ide model da učenici biraju iz kog predmeta će da rade test od pet ponuđenih.

Upitan kada bi moglo da se očekuje promena koncepta male mature, odnosno kombinovanog testa on je rekao da sa pravne strane već naredna generacija može da radi drugačiji treći test.

"To ide u korist đaka. Ako biraju jedan test od ponuđenih pet izabraće onaj koji im je najznačajniji, koji predmet im najviše leži. Imaju priliku na izbornost. Mislim da to ide u korist učenika, ali o tome odlučuje Ministarstvo", naveo je Stojković.

Međutim, da ne bude zabune među sadašnjim osmacima. Ova generacija malih maturana polaže završni ispit kao što je predviđeno. Mala matura 2022 zakazana je za 27, 28. i 29. jun i za njih su već sptemni testovi  - srpski, matematika, kombinovani (zadaci na trećem testu su iz istorije, geografije, fizike. hemije, biologije).

Dopis školama

Sve škole u Srbiji 1. juna dobile su dopis Ministarstva prosvete da se organizuje probno testiranje učenika sedmog razreda iz kombinovanog testa, ali da će birati jedan od pet ponuđenih predmeta.

Euronews/Slavica Tuvić

 

U dopisu se navodi da je Ministarstvo prosvete u cilju ostvarivanja Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine i pratećeg Akcionog plana za period od 2021. do 2023. godine pristupilo "sagledavanja kvaliteta završnog ispita, kao i razmatranju i predlaganju modaliteta mogućih promena koncepta kombinovanog testa u okviru završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja".

Iz Ministarstva prosvete napominju da je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u okviru Centra za nacionalne ispite pripremio testove za probno testiranje učenika sedmog razreda u školskoj 2021/2022. godini, kao i Uputstvo za sprovođenje probnog testiranja i upotrebu rezultata.

"Probno testiranje odnosi se na izradu trećeg, kombinovanog testa, gde se učenici, a na osnovu isticanja u prirodnim, odnosno društvenim naukama opredeljuju za predmet iz koga će rešavati test u okviru probnog testiranja. Predmeti koji su obuhvaćeni probnim testiranjem su: fizika, biologija, hemija, geografija, istorija", navodi se u dopisu. 

  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija