Društvo

Danas počinju prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja

Komentari

Autor: S. Tuvić

13/05/2022

-

07:33

Danas počinju prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja
Studenti - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Danas počinju prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, a trajaće do 22. maja. Za 5.002 slobodna mesta boriće se 6.855 kandidata, koliko se prijavilo za upis u IT odeljenja, matematička, filološka, audio-vizuelna, geografiju, istoriju, fiziku, biologiju i hemiju, baletska i likovna odeljenja, muzičke škole. 

Prijemne ispite najpre će polagati učenici koji su se prijavili za umetničke škole likovne oblasti. Oni će prijemni ispit imati tri dana, od 13. do 15. maja i iz tri dela - crtanje, slikanje i vajanje. Učenik može da ostvari najviše po 160 bodova na svakom delu prijemnog ispita, odnosno, ukupno 480 bodova.

Učenici sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju, polagaće prijemni ispit sutra, a rešavaće test iz biologije od 10 do 12 časova, a učenici koji se opredele za hemiju polagaće test od 14 do 16 časova. Učenik može da ostvari najviše po 240 bodova na svakom testu i bira da li će da polaže jedan ili oba testa. Ukoliko polažu oba testa, boduje se onaj test koji ima više poena.

Sutra će biti održani i prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti i to od 14 do 16 časova. Učenici polažu prijemni ispit na kome rešavaju test iz poznavanja opšte kulture i mogu da ostvare najviše 240 bodova.  Učenik je položio prijemni ispit ako je ostvario najmanje 120 bodova na testu iz poznavanja opšte kulture.

Učenici nadareni za filološke nauke polagaće prijemni ispit sutra i u nedelju, sutra od 10 do 12 časova polagaće srpski, odnosno maternji jezik, dok će strani jezik polagati u nedelju od 10 do 12 časova. Prijemni ispiti u muzičkim i baletskim školama, kao i za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, matematiku, fiziku , istoriju, geografiju, za nastavu na stranom jeziku biće održani sledeće nedelje od 20. do 22. maja.

Euronews/Slavica Tuvić

 

Podnošenje sportske dokumentacije upis u specijalizovana sportska odeljenja gimnazija je 21. i 23. maja. Preliminarni rezultati prijemnog ispita (detaljna obaveštenja u srednjim školama koje sprovode prijemni ispit) biće objavljeni od 16. do 24. maja.

Prigovori učenika

Podnošenje i rešavanje prigovora učenika na preliminarne rezultate prijemnog ispita su od 16. do 24. maja. Konačni rezultati biće objavljivani sukcesivno od 17. do 25. maja. Učenici koji polažu prijemne ispite, polažu i završni ispit koji će biti održan 27, 28. i 29. juna. Detaljne informacije o polaganju prijemnih ispita mogu se pronaći na portalu Moja srednja škola.

Od naredne školske godine povećava se broj specijalizovanih odeljenja. Planirano je uvođenje odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u još tri srednje škole i to: Gimnazija u Vrnjačkoj Banji, Srednja škola "Vuk Karadžić", Ljubovija, Srednja škola "Sveti Trifun" sa domom učenika.

"U Beogradu u Osmoj beogradskoj gimnaziji planirano je za narednu školsku godinu uvođenje još jednog odeljenja IT smera, a Gimnazija 'Jovan Jovanović Zmaj' u Novom Sadu od naredne školske godine upisivaće tri specijalizovana odeljenja za računarstvo i informatiku. Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport planirano je u 16 škola, a po prvi put u gimnazijama 'Borislav Petrović Braca' u Vršcu, 'Svetozar Marković' u Subotici i Gimnaziji u Ivanjici", kažu za Euronews Srbija u Ministarstvu prosvete.

Konkursom za upis učenika u prvi razred srednje škole u Srbiji za školsku 2022/2023.godinu  predviđeno ukupno  74.982 mesta, od čega je 56.750 mesta u srednjem stručnom obrazovanju, dok je 18.232 mesta obezbeđeno za učenike koji žele da upišu gimnaziju. 

Mala matura 2022 zakazana je za 27, 28. i 29. jun, kada se rade testovi iz srpskog jezika, matematike i kombinovani (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija). Mala matura predstavlja krunu osnovnog obrazovanja, to je potvrda da su završili osnovnu školu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija