Društvo

Najveće interesovanje za IT, matematiku, biologiju, hemiju - od 13. maja prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

11/05/2022

-

12:57

Najveće interesovanje za IT, matematiku, biologiju, hemiju - od 13. maja prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja
Tanjug/Ministarstvo prosvete - Copyright Tanjug/Ministarstvo prosvete

veličina teksta

Aa Aa

Već je počela trka za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola. Za 5.002 slobodna mesta boriće se 6.855 kandidata, koliko se prijavilo za upis u IT odeljenja, matematička, filološka, audio-vizuelna, geografiju, istoriju, fiziku, biologiju i hemiju, baletska i likovna odeljenja, muzičke škole. Prijemni ispiti počinju u petak, 13. maja i trajaće do 22. maja.

Završetak prijemnog za učenike koji žele da upiši specijalizovana odeljenja ne predstavlja kraj njihovim obavezama. Kao i svi osmaci i oni će polagati završni ispit. Mala matura 2022 zakazana je za 27, 28. i 29. jun, kada se rade testovi iz srpskog jezika, matematike i kombinovani (istorija, geografija, fizika, hemija, biologija). Mala matura predstavlja krunu osnovnog obrazovanja, to je potvrda da su završili osnovnu školu.

Sudeći po broju prijava za specijalizovana odeljenja najveće interesovanje đaka je za IT odeljenja, matematiku, biologiju i hemiju.

Prema podacima Ministarstva prosvete za biologiju i hemiju u četiri škole na 80 mesta prijavljeno je 207 kandidata, računarstvo i informatiku u 51 školi, mesta ima za 1.140 đaka, a prijavilo se 2.046 kandidata.

Velika je konkurencija i za upis u matematička odeljenja, gde na jedno mesto u proseku dolazi po dva učenika. Za 240 mesta u sedam škola boriće se 483 kandidata. Tradicionalno veliko interesovanje je i za jezike, te će tako u filološka odeljanja biti upisano 552 učenika u 11 škola, a za knjižice će se boriti 775 kandidata.

Veliko interesovanje za Filološku gimnaziju

Direktorka Filološke gimnazije Dragana Ćećez- Iljukić kaže za Euronews Srbija da je interesovanje kandidata za tu školu veliko i da je tako poslednje tri godine.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Imamo veliko interesovanje učenika, rekordan je broj prijavljene dece. Imamo veliki broj prijavljene dece za filološka odelja - devet živih odeljenja i dva klasična, kao i za umetničko odeljenje (scenske i audiovizulne umetnosti)", navela je Ćećez.

Podseća da đaci mogu da biraju četiri jezika (engleski, nemački, francuski, ruski) na kojima polažu prijemni da bi ušli u željeno odeljenje. To su jezici koje su učili u osnovnoj školi.

"To nije uvek jezik koji oni žele kasnije da nastave da uče. Tek će kada bude popunjavanje liste želja posle male mature biti jasno koji jezik upisuju i po kojoj želji. Za sve jezike postoji jednako interesovanje", naglasila je ona.

Praksa je da se đaci opredeljuju da na prijemnom polažu jezik u koji su sigurniji. Prijemni u Filološkoj gimnaziji polaže se u subotu i nedelju. U subotu u deset sati je test iz srpskog jezika i književnosti za filološka odeljenja, a u dva je test opšte kulture za umetničko odeljenje. U nedelju u 10 sati je strani jezik.

Audio-vizuelne umetnosti

Za umetnička odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za audio-vizuelne umetnosti u sedam škola na 140 mesta prijavljeno je 247 đaka, za geografiju i istoriju interesovanje je malo manje te se na 100 mesta u pet škola prijavilo 137 školaraca. Slično je i sa odeljenjima za fiziku - u tri škole na 60 mesta prijavljeno je 88 kandidata.

U odeljenja gde se nastava ostavaruje na stranom jeziku (bilingvalna odeljenja), u 11 škola na 438 mesta konkuriše 687 kandidata. Veliko interesovanje vlada i za umetničke škole, naročito baletske, pa je u tri baletske škole koje primaju 86 mesta, prijavljeno 128 osmaka. Za odeljenja likovne umetnosti na 708 mesta u 15 škola konkuriše 1.058 kandidata, a u 33 srednje muzičke škole na 978 mesta, prijavljeno je 939 kandidata.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Veći broj specijalizovanih odeljenja

Od naredne školske godine povećava se broj specijalizovanih odeljenja. Planirano je uvođenje odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u još tri srednje škole i to: Gimnazija u Vrnjačkoj Banji, Srednja škola "Vuk Karadžić", Ljubovija, Srednja škola "Sveti Trifun" sa domom učenika.

"U Beogradu u Osmoj beogradskoj gimnaziji planirano je za narednu školsku godinu uvođenje još jednog odeljenja IT smera, a Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu od naredne školske godine upisivaće tri specijalizovana odeljenja za računarstvo i informatiku. Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport planirano je u 16 škola, a po prvi put u gimnazijama "Borislav Petrović Braca" u Vršcu, "Svetozar Marković" u Subotici i Gimnaziji u Ivanjici", kažu za Euronews Srbija u Ministarstvu prosvete.

Prijavljivanje učenika i dostavljanje sportske dokumentacije za upis u ova odeljenja je 21. i 23. maja 2022. godine od 8 -16 časova.

Konkursom za upis učenika u prvi razred srednje škole u Srbiji za školsku 2022/2023.godinu  predviđeno ukupno  74.982 mesta, od čega je 56.750 mesta u srednjem stručnom obrazovanju, dok je 18.232 mesta obezbeđeno za učenike koji žele da upišu gimnaziju. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija