Društvo

Počela trka za upis u specijalizovana odeljenja: Veliko interesovanje za bilingvalna odeljenja, ali i IT i matematička

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

13/04/2022

-

07:05

Počela trka za upis u specijalizovana odeljenja: Veliko interesovanje za bilingvalna odeljenja, ali i IT i matematička
Studenti - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Rok za prijavu učenika u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola produžen je za nedelju dana i trajaće do 15. aprila. U specijalizovanim odeljenjima mesta ima za 5.002 talentovana učenika, a do sada se prijavilo 6.855 kandidata za polaganje prijemnog ispita.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da će roditelji i drugi zakonski zastupnici do 15. aprila moći će da prijave učenike samo u srednjim školama u kojima se polažu prijemni ispiti. Elektronskim putem preko portala Moja srednja škola, prijave za polaganje prijemnog su završene 7. aprila 2022. godine.

Inače, završni ispit za sve učenike na kraju osnovnog obrazovanja, prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada biće održan u junu. Mala matura 2022 biće održana 27, 28. i 29. juna kada su planirani testovi iz srpskog jezika, matematike, da bi na kraju učenici radili kombinovani test. 

Ona je kruna osmogodišnjeg školovanja i svi učenici koji završavaju osmi razred moraju da je rade. Broj bodova osvojenih na testu, ali i tokom školovanja (od šestog do osmog razreda) važan je za upis u željenu srednju školu.

Veći broj specijalizovanih odeljenja

Od naredne školske godine povećava se broj specijalizovanih odeljenja. Planirano je uvođenje odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u još tri srednje škole i to: Gimnazija u Vrnjačkoj Banji, Srednja škola "Vuk Karadžić", Ljubovija, Srednja škola "Sveti Trifun" sa domom učenika.

"U Beogradu u Osmoj beogradskoj gimnaziji planirano je za narednu školsku godinu uvođenje još jednog odeljenja IT smera, a Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu od naredne školske godine upisivaće tri specijalizovana odeljenja za računarstvo i informatiku. Odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za sport planirano je u 16 škola, a po prvi put u gimnazijama "Borislav Petrović Braca" u Vršcu, "Svetozar Marković" u Subotici i Gimnaziji u Ivanjici", kažu za Euronews Srbija u Ministarstvu prosvete.

Tanjug/Rade Prelić

 

Prijemni ispiti za ova odeljenja biće realizovani u srednjim školama od 13. do 22. maja 2022. godine. Prijavljivanje učenika za sportska odeljenja su 21.i 23.maja 2022. godine od 8 do 16 časova.

Interesovanje po školama

Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije kaže da u toj školi primaju 100 učenika u prvi razred, a da se do sada prijavilo 245 kandidata.

"Imamo i jednog državljanina Srbije koji je živeo u Australiji i prijavio se da želi da se vrati i da bude naš učenik", navela je ona za Euronews Srbija. Prijave će primati, kao i u svim drugim školama, do 15. aprila.

Za specijalizovana odeljenja iz matematike prijemni se polaže 22. maja u 10 sati. Najveće interesovanje učenika je za specijalizovana bilingvalna odeljenja, IT odeljenja, matematička.

Zamenica direktora Gimnazije "Svetozar Markovi" u Nišu Milica Milosavljević kaže da sada solidno interesovanje učenika za specijalizovana odeljenja.

"Zadovoljni smo, već sada imamo dovoljan broj kandidata. Veće je interesovanje za bilingvalno odeljenje u kome se nastava sluša na francuskom jeziku. Što se tiče matematičara i fizičara malo je veće interesovanje za matematiku u odnosu na fiziku. Upisujemo po 20 učenika u jedno i drugo odeljenje, a već sada imamo prijavljenih više od tog broja", rekla je ona za Euronews Srbija.

Veliko interesovanje za bilingvalna odeljenja

I u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu ogromno interesovanje za pojedina bilingvalna odeljenja. Očekuju da će i kod sportista, gde prijavljivanje ide kasnije, konkurencija biti veća  - četiri do pet kandidata na jedno mesto.

U toj školi imaju specijalizovana odeljenja za matematiku, fiziku, informatiku, biohemičare i sportiste.

E-Stock/Dušan Milenković

 

" Za IT odeljenja prijavilo se, do sada, više od dva kandidata na jedno mesto. Tako je i na odeljenju za matematiku. I za bilingvalna odeljenja je veliko interesovanje. Za odeljenja gde je bilingvalna nastava na engleskom jeziku prijavilo se više od četiri učenika na jedno mesto, za nastavu na francuskom više od dva kandidata na jedno mesto. Jedino je, za sada, manje prijavljenih za nastavu na nemačkom jeziku,  kaže za Euronews Srbija direktor Jovine gimnazije Radivoje Stojković.

Dodaje da je veliko je interesovanje u toj Gimnaziji i za ruski jezik, jer im stoižu đaci iz tog govornog područja.

"Imamo blizu tridesetak učenika koji uče ruski. Došli su poslednjih nekoliko godina, a sada imamo još pet, šest učenika u najavi. Od toga je četvoro već stiglo iz Ukrajine i Rusije",naveo je on.

Mesta u specijalizovanim odeljenjima

U specijalizovanim IT odeljenjima ima 1.140 mesta u 51 školi, u sportskim odeljenjima planirano je 480 mesta u 16 škola. Talentovani za matematiku mogu da konkurišu na 240 mesta u sedam škola, dok je za filološke nauke u 12 škola planirano je 552 mesta. Za audio - vizuelne umetnosti u sedam škola planirano je 140 mesta, a specijalizovanim odeljenjima za geografiju i istoriju u pet škola na 100 mesta.

Nadareni za fiziku mogu da računaju na 60 mesta u tri škole, dok je za biologiju i hemiju  u četiri škole planirano je 80 mesta. Za bilingvalna odeljenja u 11 škola planirano je 438 mesta, u 15 škola i odeljenja likovne oblasti planirano je 708 mesta, tri baletske škole primiće 86 učenika, dok je za 33 muzičke škole planirano 978 mesta.

Konkursom za upis učenika u prvi razred srednje škole u Srbiji za školsku 2022/2023.godinu  predviđeno ukupno  74.982 mesta, od čega je 56.750 mesta u srednjem stručnom obrazovanju, dok je 18.232 mesta obezbeđeno za učenike koji žele da upišu gimnaziju. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija