Društvo

Probni test iz srpskog jezika i rešenja: Proba male mature 2022 je završena - šta se našlo pred učenicima osmog razreda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

07/04/2022

-

15:42

Probni test iz srpskog jezika i rešenja: Proba male mature 2022 je završena - šta se našlo pred učenicima osmog razreda
Mala matura - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Oko 64.200 učenika osmog razreda iz cele Srbije 25. i 26. marta polagalo je probni završni ispit, a za beogradske đake utisci su uglavnom slični - srpski jezik i matematika bili su veći izazovi od kombinovanog testa.

Probni test iz srpskog jezika, osmaci su radili drugog dana probe male mature. Euronews Srbija objavljuje zadatke i rešenja probnog testa iz srpskog jezika.  

ZADACI PROBNOG TESTA IZ SRPSKOG JEZIKA:

Direktor škole "Ivan Gundulić" Ivan Ćirić ističe da je probni završni ispit protekao u normalnim uslovima, da će se još analizirati testovi, ali da prve procene pokazuju da su učenici uradili prosečno.

"Ali s obzirom da se radi o probnom završnom ispitu, učenici se i ne potrude da daju svoj maksimum. Kada budu radili pripremu za konačni završni ispit, obratiće se više pažnje na one oblasti koje su sada slabije urađene, tako da će učenici bolje i kvalitetnije uraditi završni ispit", smatra Ćirić.

Na pitanje da li je ove goodine isti kvalitet znanja kao i prethodne, on kaže da je vrlo slično kao i ranije.

"To je nekih 12-13 bodova iz matematike, a srednja ocena kombinovanog testa je tri od moguća četiri boda", rekao je Ćirić koji je dodao da je dvoje od 44 osmaka probni završni ispit polagalo kod kuće.

Osmaci, sa kojima su novinari razgovarali nakon završenog testiranja, očekuju da će u junu imati bolje rezultate i upisati željene srednje škole.

Učenik Osnovne škole "Ivan Gundulić" Andrej Martinović kaže da mu je srpski bio najteži, iako je po rezultatima bolje uradio od matematike.

"Nisam se ni spremao toliko dugo, uradio sam ga bolje nego što sam očekivao. Iz srpskog je bilo najteže da se protumači šta je pisac hteo da kaže, to je bilo nezgodno, jer ima više mogućih odgovora", rekao je Martinović za Tanjug i dodao je da je iz maternjeg jezika imao 18,5 bodova od mogućih 20.

Njegov školski drug Jakov Spremo ističe da je i za njega najteži bio srpski jezik, dok je najlakše popunio kombinovani test.

REŠENJA PROBNOG TESTA IZ SRPSKOG JEZIKA:

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija