Društvo

Nastavlja se proba male mature: Osmaci danas rade test iz srpskog i kombinovani

Komentari

Autor: S. T.

26/03/2022

-

08:11

Nastavlja se proba male mature: Osmaci danas rade test iz srpskog i kombinovani
Nastavlja se proba male mature: Osmaci danas rade test iz srpskog i kombinovani - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Testom iz srpskog jezika (9 sati), a zatim kombinovanim (11.30 sati), osmaci danas nastavljaju probu male mature. Juče su đaci rešavali zadatke iz matematike. 

Probni završni ispit je verna simulacija pravog završnog ispita, koji će biti u junu. Organizuje se svake godine kako bi se nova generacija maturanata upoznala sa procedurama – kada se dolazi u školu, šta da ponesu od neophodnog pribora, kako izgleda popunjavanje formulara.

Osim toga cilj probe male mature je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da je test iz matematike protekao u "najboljem redu".

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović rekao je ranije za Euronews Srbija da je struktura testova na probnom ispitu slična kao na završnom ispitu u junu 2021. godine.

"Tada su preovlađivali zadaci zatvorenog tipa (na zaokruživanje) što je u skladu sa tendencijama na ovakvim i sličnim testiranjima u svetu. Zadaci su pripremljeni na osnovu obrazovnih standarda, kako predviđa Pravilnik o programu završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja, poštujući u najvećoj meri nove programe nastave i učenja", rekao je Ranđelović za Euronews Srbija.

On je naglasio da je ove godine, kao i prethodnih, vođeno računa o tome da su učenici skoro dve godine radili u uslovima pandemije virusa korona i da se nastava odvijala po različitim modelima. Ministarstvo prosvete prosledilo je svim školama uputstvo o organizovanju probnog završnog ispita. 

Ministar prosvete Branko Ružić posetio je jutros Osnovnu školu Sveti Sava u Beogradu i poručio osmacima da staloženo i mirno rešavaju testove. On je rekao da očekuje da proba male mature, a zatim i završni test, proteknu u najboljem mogućem redu, kao što je bio slučaj i prošle godine.

"Završni testovi nisu samo potvrda znanja stečenog tokom osmogodišnjeg školovanja nego spram rezultata koje pokažu učenici i kvalifikativ za neku od željenih škola", poručio je Ružić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija