Društvo

Ružić: Staloženo i mirno rešavati probne testove, važno je da se đaci upoznaju sa procedurama

Komentari

Autor: Tanjug

26/03/2022

-

09:48

Ružić: Staloženo i mirno rešavati probne testove, važno je da se đaci upoznaju sa procedurama
Ružić: Staloženo i mirno rešavati probne testove, važno je da se đaci upoznaju sa procedurama - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Oko 64.200 osmaka u Srbiji danas polaže probne završne testove iz maternjeg jezika i kombinovani test, a ukoliko ih budu staloženo i smireno radili, uveren sam da neće biti nikakvih problema, rekao je ministar prosvete Branko Ružić tokom obilaska škole Sveti Sava u Beogradu.

"Probni test je šansa da se upoznaju sa procedurama, pratećim elementima za buduće polaganje pravog testa, što ih očekuje od 27. do 29. juna", istakao je on.

Dodao je da testovi imaju sertifikacionu komponentu, jer potvrđuju stečeno znanje tokom osmogodišnjeg školovanja.

"Prošle godine smo povećali broj pitanja sa ponuđenim odgovorima i smatram da se to pokazalo korisnim i dobrim. Taj model nismo dalje širili ove godine", rekao je on.

Dodao je da očekuje da i ovaj probni završni, a zatim i završni test, proteknu u najboljem mogućem redu, kao što je bio slučaj i prošle godine. Osmaci su juče već imali probni završni test iz matematike, a danas od devet časova, prvo rade test iz maternjeg jezika, a zatim kombinovani test.

Ministar se zahvalio na angažmanu pre svega deci, ali i nastavnicima.

"Završni testovi nisu samo potvrda znanja stečenog tokom osmogodišnjeg školovanja nego spram rezultata koje pokažu učenici i kvalifikativ za neku od željenih škola", rekao je on.

Dodao je da osmaci treba da iskoriste vreme između probnog i završnog testa krajem juna da "urade fino podešavanje", ukoliko je potrebno još neke sadržaje savladaju i pripreme se za završni test.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija