Društvo

Ministarstvo uputilo dopis školama kako da organizuju probu male mature - precizirano gde će učenici polagati testove

Komentari

Autor: S. Tuvić

23/03/2022

-

15:22

Ministarstvo uputilo dopis školama kako da organizuju probu male mature - precizirano gde će učenici polagati testove
Ministarstvo uputilo dopis školama kako da organizuju probu male mature - precizirano gde će učenici polagati testove - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Svim osnovnim školama u Srbiji Ministarstvo prosvete prosledilo je uputstvo o organizovanju probnog završnog ispita koji je zakazan za petak i subotu - 25. i 26. marta. Iako se epidemiološka situacija stišava, proba male mature neće biti u fiskulturnim salama (kao pre korone), već u učionicama kao u periodu tokom epidemije.

Naime, u dopisu ministarstva od 18. marta stoji da učenici probni završni ispit polažu u učionici. U jednoj učionici polaže najviše 15 osmaka i dežura jedan nastavnik.

U dopisu je navedeno da prilikom uređenja učionica u kojima se sprovodi probni završni ispit  udaljenost između učenika u svakom smeru treba da bude po dva metra. U svakoj klupi sedi po jedan učenik.

"Tokom pripreme prostorija u kojima će biti sproveden probni završni ispit, klupe se numerišu tako što se na svaku klupu zalepi papir sa rednim brojem klupe. Redni broj klupe odgovara rednom broju učenika sa Jedinstvenog spiska učenika poređanih po azbučnom redu", navodi se u dopisu.

Test, zajedno sa omotnicom testa, ostaje u školi. Nakon realizovanog probnog završnog ispita, testovi učenika ostaju i pregledaju se u školi.

Rezultati u cilju planiranja rada škole

Škola u cilju unapređenja postignuća učenika i postizanja boljih rezultata na završnom ispitu, koristi rezultate učenika sa probnog završnog ispita u planiranju rada u narednom periodu.

"Sugerišemo nastavnicima da se prilikom analize rezultata probnog završnog ispita i davanja povratne informacije učenicima rukovode ključnim principima formalnog ocenjivanja - jasna i precizna procena postignuća i angažovanja učenika, kvalitet blagovremene povratne informacije i smernice za dalje učenje. Imajući u vidu formativnu funkciju završnog ispita rezultate ne treba objedinjavati na internet stranii škole", navodi se u dopisu.

Dodaju da je rezultate probnog završnog ispita potrebno koristiti i u izradi operativnih planova pripremne nastave za završni ispit.

Osmaci će u petak 25. marta u 13 sati polagati probni test iz matematike, dok će dan kasnije u 9 sati polagati test iz srpskog, a zatim u 11.30 sati kombinovani test.

Završni ispit, ali i proba male mature, pre epidemije organizovani su u fiskulturnim salama.Tako na jednom mestu svi đaci polažu testove. Tokom epidemije završni ispit preselio se u učionice, kako bi se obezbedila distanca za učenike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija