Društvo

Pušten u rad portal sa podacima iz oblasti prosvete, na jednom mestu objedinjuje sve informacije

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

16:05

Pušten u rad portal sa podacima iz oblasti prosvete, na jednom mestu objedinjuje sve informacije
Tanjug/Slobodan Miljević - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Portal otvorenih podataka na kojem se nalaze podaci iz Jedinstvenog informacionog sistema prosvete (JISP), a koji na jednom mestu objedinjuje sve informacije o ustanovama i zaposlenima unutar obrazovnog sistema naše zemlje, kao i o učenicima i studentima, pušten je danas u rad.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je 2019. godine počelo da se radi na JISP-u i istakla da je taj sistem najbolja i najvažnija reforma u našem obrazovnom sistemu u poslednjih nekoliko decenija.

Navela je da sistem uključuje sve aspekte prosvete - broj učenika, zaposlenih, školskih objekata, šta sve ti objekti sadrže, iz kojih škola učenici idu na dalje školovanje, da li se upisuju u gimnazije ili srednje stručne škole, da li i u kolikom procentu napuštaju školovanje, da li se nakon srednjih škola upisuju na visokoškolske ustanove ili odmah idu na tržište rada i ako idu koliko čekaju na posao, da li se zapošljavaju u sektoru za koji su i učili, kolika im je prosečna prva plata.

Kada je reč o visokoškolskim ustanovama, na portalu se nalaze podaci koliko je prosečno vreme studiranja na svakoj od tih ustanova u našoj zemlji, koliko čekaju na posao kada završe školovanje, da li se zapošljavaju u oblasti za koju su stuidirali...

Tanjug/Slobodan Miljević

 

 

Brnabić je navela da je sve to povezano sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja i dodala da se na taj način po prvi put dobija veza između prosvete i obrazovnog sistema i privrede.

"Sa jedne strane imamo mlade ljude koji ne mogu da nađu posao, a sa druge strane privredu koja ne može da nađe kvalitetne ljude. Ovo je sistem koji će to povezati i naći ćemo rešenje za ove probleme", rekla je Brnabić.

Svaki učenik od osnovne škole ima svoj Jedinstveni obrazovni broj

Navela je da od prošle godine svaki učenik koji se upiše u osnovnu školu dobija svoj Jedinstveni obrazovni broj i dodala da su ti podaci anonimizovani.

"Mi ne znamo koja je to osoba kako bismo zaštitili lične podatake građana, ali znamo statistički iz koje škole ta deca idu, šta rade dalje, koliko smo uložili novca u obrazovanje po glavi stanovnika i posle koliko vremena nam se taj novac vratio i da li smo kao država dobro investirali u naš obrazovni sistem jer ako nismo treba nešto da promenimo", rekla je Brnabić.

Navela je da ovaj sistem pomaže i zaposlenima i podsetila na višedecenijski problem da su ljudi u prosveti bili i po više godina zaposleni na određeno vreme.

"U mandatu prethodne vlade sam rekla da to mora da se reši i to smo u najvećoj meri rešili ili rešavamo, ali prvi put sada možemo da vidimo tačan broj zaposlenih na neodređeno, određeno i po nekom drugom tipu ugovora", rekla je Brnabić.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić je rekao da digitalizacija nije samo tehničko-tehnološki, već društveni proces koji štedi vreme, resurse, sredstva i upravu čini uslužnom i pravim servisom građana.

Naveo je da je digitalizacija duboko ukotljena u obrazovni sistem i da se odvija na tri koloseka, a pre svega putem kreiranja elektronskih servisa za građane poput elektronskog upisa u vrtića, osnovne i srednje škole što je omogućeno u prethodnom periodu.

"To svakako ruši pre svega birokratske barijere, omogućava se efikasno pružanje usluga i na takav način se vraća poverenje građana u efikasnu upravu", rekao je Ružić.

Drugi pravac delovanja je uvođenje novih tehnologija koje su pre svega alati u izvođenju nastave i unapređivanje digitalnih kompetencija i kod nastavika i kod učenika, naveo je Ružić i dodao da je treći kolosek digitalizacija procesa rada i upravljanja samim sistemom.

Istakao je da JISP predstavlja temelj za modernizaciju upravljanja i omogućava donošenje odluka na osnovu relevantnih i egzaktnih podataka, racionalizaciju finansiranja, smanjenje administrativnog opterećenja.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović predstavio je šta su sve do sada uradili i naveo da trenutno oko 1.300.000 građana koristi portale elektronske uprave. Između ostalog, podsetio je da se na portalu elektronske uprave nalazi i eSanduče koje je, kako kaže, postalo standard za elektronsku komunikaciju države i građana.

"Do sada je poslato više od 500.000 rešenja u eSanduče", rekao je Jovanović.

Naveo je da je do sada 87 miliona dokumenata razmenjeno elektronskim putem po službenoj dužnosti, da je elektronskim putem prijavljeno 330.000 beba, a 190.000 dece upisano u vrtiće...

Prisutnima se obratila i Ankica Savić iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koja je rekla da je JISP "živ" sistem odnosno da se podaci koje sadrži svakodnevno ažuriraju.

"Konstantno radimo na njegovom unapređenju i planiraju se određene nadogradnje kako bi bio što funkcionalniji i efikasniji sa ciljem da što bolje koristi građanima, institucijama i ostalim zainteresovanim stranama", rekla je Savić.

Komentari (0)

Srbija