Društvo

Odluka o nastavi za narednu nedelju: Svi đaci u školskim klupama

Komentari

Autor: S. Tuvić

25/02/2022

-

09:43

Odluka o nastavi za narednu nedelju: Svi đaci u školskim klupama
Osnovna škola "Sveti Sava" - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Tim za škole doneo je odluku da i od ponedeljka, 28. februara, u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji učenici pohađaju nastavu neposredno, odnosno, po prvom modelu.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja" koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“ od 18. do 23. februara 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 1.348 (0,18 odst) obolelih. 

Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-19 u istom periodu iznosio je 4,7 odsto.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, nije bilo odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih pet kalendarskih dana.

Ukupno je 13 (0,03 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih pet kalendarskih dana i 2 (0,005 odsto) grupe u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih pet kalendarskih dana.
Tim za škole će nastaviti da prati situaciju i donosi odluke na nedeljnom nivou.

Druga nedelja u klupama

Nakon vanrednog, sretenjskog raspusta đaci su se 21. januara vratili u školske klupe. Nastava je organizovana direktno u svim osnovnim i srednjim školama. Ovo će biti druga nedelja zaredom da đaci nastavu prate u školi, po prvom modelu.

Zbog trodnevnog produžetka jesenjeg raspusta u prvom polugodištu, kao i zbog uvođenja vanrednog raspusta u februaru, škole su u obavezi da do kraja školske godine nadoknade dva radna dana, dok će školska godina biti produžena za tri dana i umesto do 21. juna trajaće do petka, 24. juna 2022. godine. 

Zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana, biće pomereno i polaganje završnog ispita, odnosno male mature, koju će učenici osmog razreda imati 27, 28. i 29. juna.

Ranije utvrđeni datumi probne male mature se neće menjati, pa će je osmaci polagati 25. i 26. marta. Što se tiče datuma polaganja prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole, oni se neće menjati.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija