Društvo

Kavčić za Euronews Srbija: Imamo moralnu obavezu da udžbenici budu besplatni, teško je učiti kad je to udar na budžet

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2022

-

18:02

Kavčić za Euronews Srbija: Imamo moralnu obavezu da udžbenici budu besplatni, teško je učiti kad je to udar na budžet
Kavčić za Euronews Srbija: Imamo moralnu obavezu da udžbenici budu besplatni, teško je učiti kad je to udar na budžet - Copyright Fondacija Alek Kavčić

veličina teksta

Aa Aa

Prošle godine "Virtus" nagrada za individualni doprinos filantropiji pripala je Aleksandru Aleku Kavčiću iz Beograda, pronalazaču i profesoru na Univerzitetu Karnegi Melon u SAD za doprinos unapređenju osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju u Srbiji. Kavčić je, naime, uložio približno milion evra za kupovinu godišnjeg tiraža udžbenika za osnovnu školu koje je objavio online za preuzimanje bez naknade s ciljem da obezbedi besplatne udžbenike za sve osnovce u Srbiji.

U intervjuu za Euronews Srbija, Kavčić kaže da se na sajtu mogu stalno pronaći novine, a ono što je izuzetno u ovom trenutku, to je da su pokriveni strani jezici za prvi razred.

"Prvi razred je sada konačno prvi razred za koji imamo sve udžbenike na sajtu. Engleski jezik je izuzetno nešto što smo napravili, dobili smo licencu britanskog izdavača, dozvolili su nam da to stavimo besplatno na internet", rekao je on.

Inače, fondacija sarađuje i sa autorima koji originalno pišu udžbenike, ali i preuzima udžbenike od drugih izdavača.

"Ako je reč o autorima koje fondacija finansira tu jednostavno platimo autore na početku za ceo proizvod, autor napiše i preda i autorska i imovinska prava Fondaciji. Fondacija onda ima izbor preko kog izdavača će plasirati taj udžbenik u štampu. Fondacija je vlasnik tada intelektualne svojine, a izdavač može da bude bilo ko i mi želimo da radimo sa više izdavača, jer tako širimo mrežu izdavača koji sarađuju sa Fondacijom, u ovom trenutku njih pet", rekao je on.

Kavčić kaže da postoji komunikacija i sa roditeljima i sa nastavnicima i dodaje da dok se nije izašlo sa opcijom besplatnih udžbenika, da su se u praksi u mnogome kršila prava i roditelja i đaka.

"Sistem u kome roditelji kupuju udžbenike - to je kršenje Ustava po dva osnova, ali i samo kršenje zakona kada vi ne dozvoljavate nekome ko mora platiti nešto, ne dozvoljavate mu izbor, to roditelji jednostavno nisu znali, kao da nisu imali uvid u njihova prava", rekao je on.

Na pitanje zašto je "trn u oku" nekima i zašto mu se preti tužbama, Kavčić kaže da su izdavači navikli da puno zarađuju na roditeljima za nešto što roditelji moraju platiti, jer je to taj skiveni trošak.

"Navikli su se na profite i ta navika teško uđe u odviku i bore se za taj profit da sačuvaju svoje privilegije. Imamo moralnu obavezu da udžbenike učinimo besplatnim i obavezu da naše đake nečemu naučimo. Teško je učiti ako kupovina udžbenika predstavlja udar na budžet", naglasio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija