Društvo

Još danas nastava za đake, sledi "vanredni pauza" od devet dana

Komentari

Autor: S. Tuvić

11/02/2022

-

09:14

Još danas nastava za đake, sledi "vanredni pauza" od devet dana
Još danas nastava za đake, sledi "vanredni pauza" od devet dana - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Osnovci i srednjoškolci u Srbiji još danas imaju nastavu, a onda idu na pauzu od devet dana. Na vanredni raspust škole idu zbog loše epidemiološke situacije.

Za državni praznik Sretenje školskim kalendarom predviđeno je da neradni dani budu 14, 15 i 16. februar, ali je ministar prosvete doneo odluku da neradni dani budu još i 17 i 18. januar. 

"Nakon brojnih konsultacija i nakon sagledavanja celokupne situacije i predviđanja da se pik ovog talasa virusa očekuje sredinom meseca doneo sam odluku o produžetku raspusta. Učenici će spajanjem vikenda, državnog praznika i dodatna dva dana imati ukupno devet slobodnih dana. Prvi radni dan biće ponedeljak, 21. februar“, rekao je ministar prosvete Branko Ružić prošle nedelje kada je odluka doneta.

On je istakao da su škole bezbedna mesta jer se u njima poštuju protivepidemijske mere i da to potvrđuju podaci sa terena koji kažu da rast broja zaraženih učenika i nastavnika ne prati rast broja zaraženih u opštoj populaciji.

Ružić je apelovao na učenike i zaposlene u sistemu obrazovanja da tokom predstojećeg raspusta budu odgovorni prema sebi i svojim najbližima i poštuju propisane epidemiloške mere kako ne bi došlo do novih zaražavanja.

Produžetak školske godine

Zbog trodnevnog produžetka jesenjeg raspusta u prvom polugodištu, kao i zbog uvođenja vanrednog raspusta u februaru, škole su u obavezi da do kraja školske godine nadoknade dva radna dana,  dok će školska godina biti produžena za tri dana i umesto do 21. juna trajaće do petka, 24. juna 2022. godine. 

Zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana, biće pomereno i polaganje završnog ispita, odnosno male mature, koju će učenici osmog razreda imati 27, 28. i 29. juna.

Ranije utvrđeni datumi probne male mature se neće menjati, pa će je osmaci polagati 25. i 26. marta. Što se tiče datuma polaganja prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole, oni se neće menjati.

Rad škola 

Tim za škole svake nedelje donosi odluku o nastavi. Ove nedelje mlađi osnovci pratili su nastavu direktno, iz školskih klupa, dok su stariji osnovci i srednjoškolci nastavu pratili kombinovano.

Kako će škole raditi kada se đaci vrate sa mini odmora, odlučiće Tim za škole naredne nedelje. Odluke se donose četvrtkom, a škole obaveštavaju u petak do 12 sati.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija