Društvo

Još jedno produženje raspusta na pomolu: Tim za škole razmatra novu opciju za februar, đacima devet slobodnih dana

Komentari

Autor: S. Tuvić

03/02/2022

-

12:00

Još jedno produženje raspusta na pomolu: Tim za škole razmatra novu opciju za februar, đacima devet slobodnih dana
Još jedno produženje raspusta na pomolu: Tim za škole razmatra novu opciju za februar, đacima devet slobodnih dana - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Da li će đaci ići na još jedan raspust u februaru zbog nepovoljne epidemiološke situacije biće jasnije danas posle sednice Tima za škole. Naime, za državni praznik Sretenje školskim kalendarom predviđeno je da neradni dani u školama budu 14, 15 i 16. februar, a razmišlja se i o tome da se praznici produže na četvrtak i petak (17 i 18. januar) te da spojeno sa vikendima đaci imaju pauzu od devet dana.

"Tim za škole  doneće odluku u vezi sa pohađanjem nastave za sledeću nedelju, ali i  razmotriti situaciju u vezi sa eventualnim produženjem raspusta. Odluka će, svakako biti  doneta u najboljem interesu učenika i zaposlenih u školama, vodeći računa o zdravlju i bezbednosti”, kažu za Euronews Srbija u Ministarstvu prosvete.

Lekari iz dečjih kovid ambulanti upozoravaju da je sve više zaražene dece virusom korona. U Domu zdravlja Čukarica za Euronews Srbija navode da od ukupnog broja testirane dece sada pozitivno oko 60 odsto, dok je u septembru i oktobru pozitivnost bila 45 odsto.

AP/Darko Vojinović, Tanjug AP/Ashlee Rezin/Chicago Sun-Times, Pexels

 

Sindikat prosvetnih radnika u Nišu tražio je da se zbog loše epidemiološke situacije u tom gradu i velikog broja zaraženih đaka i nastavnika pređe na onlajn nastavu ove nedelje. Međutim, Tim za škole doneo je drugačiju odluku , a to su potkrepili podatkom da je u prošloj nedelji među decom školskog uzrasta bilo  5.480 (0,71 odsto)obolelih.

Raspust puni zimske centre

Lekari su stava da raspust u februaru može da doprinese da se prekine vrtoglavo prenošenje virusa, ali upozoravaju i da to može biti mač sa dve oštrice. Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, kaže da bi produžetak tog raspusta imao dve strane medalje.

"Postoji razmišljanje da kada bude Sretenje spojimo deci još tri dana, pa da na taj način dobijamo 10 dana da deca ne idu u školu. Roditelji bi bili oduševljeni, napunila bi se zimovališta, skijališta, banje... Šta ćemo onda imati? Posledica toga je novi talas. Dobro je spojiti ako bi se pridržavali mera. Tako bi se napravio jedan presek, kao što smo jednom to uspešno uradili sa gripom. Druga strana medalje je da ljudi odluče da skijaju, posle da se druže bez nepoštovanja mera. To smo već dva puta doživeli. Onda je bolje da nastava bude onlajn", rekao je Tiodorović nedavno za Blic.

Sve više zaraženih nastavnika

Ne zaražavaju se samo učenici, već i nastavnici, te je školama sve veći problem da nađu zamenu. Drugo polugodište startovalo je direktnom nastavom za niže razrede osnovne škole i kombinovanom nastavom za starije osnovce i srednjoškolce. Međutim, učitelji i nastavnici kažu da svakog dana u odeljenjima izostaje pet do deset učenika.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS)  navode da je mnogo više zaraženih učenika nego što prijavljuju škole i da Tim za škole treba da donosi odluku o nastavi na osnovu podataka koji stižu iz zdravstvenih ustanova.

Podsećaju da od škola ne traži podatak koliko učenika ne dolazi na nastavu, već koliko je pozitivno. DEca se mahom ne testiraju, a roditelji nisu u obavezi da prijave školi ukoliko su pozitivni na virus korona. nastavnici i učitelji kada popunjavaju formulare o broju zaraženih učenika, obično stavljaju 0 zaraženih, jer nemaju informaciju zbog čega je dete izostalo iz škole.

MEđutim, dečji dispanzeri već nedelju dana alarmiraju javnost da je 50 odsto testirane dece pozitivno, da je povećan broj dece na pregledima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija