Društvo

Osnovci u Vojvodini drugo polugodište počinju u klupama, odluka za ostatak Srbije tek sledi i ne zavisi samo od korone

Komentari

Autor: S. Tuvić

17/01/2022

-

07:15

Osnovci u Vojvodini drugo polugodište počinju u klupama, odluka za ostatak Srbije tek sledi i ne zavisi samo od korone
Osnovci u Vojvodini drugo polugodište počinju u klupama, odluka za ostatak Srbije tek sledi i ne zavisi samo od korone - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Za osnovce u Vojvodini danas počinje drugo polugodište, a nastavu će pratiti iz školskih klupa. Srednjoškolci, koji su krenuli nedelju dana ranije, ove sedmice rade po kombinovanom modelu – dan u školi, dan od kuće.

Za đake u ostatku Srbije prema školskom Kalendaru, nastava počinje  24. januara, a da li će biti produženja raspusta ili će i oni ići kao vršnjaci u pokrajini odlučiće se ove nedelje. 

Škole su bile tema i na sednici Kriznog štaba koja je održana u petak, te je tada dogovoreno da se u utorak, 18. januara, održe konsultaticije medicinskog dela Kriznog štaba sa predstavnicima Ministarstva prosvete, odnosno Tima za škole.

Srbija već nekoliko dana beleži petocifrene brojeve zaraženih virusom korona, ali je klinička slika obolelih uglavnom blaža jer je dominantna nova varijanta omikron. Pritisak je na kovid ambulantama, ali još uvek nije na kovid bolnice.  

"Razmišljamo kako da krenemo 24. januara nastavu, pre svega zbog opasnosti od gripa, a ne od omikrona. U Vojvodini osnovci kreću sa nastavnom normalno, srednje škole po kombinovanom modelu. Ministarstvo prosvete će sa medicinskim delom Kriznog štaba imati sastanak u utorak da vide kakva je situacija što se škola tiče i već u sredu ili četvrtak doneće odluku“, rekla je premijerka Ana Brnabić nakon sednice Kriznog štaba za TV Pink.

Odluka za Vojvodinu

Tim za škole doneo je odluku da đaci u snovnim školama u AP Vojvodina nastavu ove nedelje prate neposredno, iz školskih klupa, dok će za srednjoškolce u pokrajini biti po kombinovanom modelu – odeljenja se dele u dve grupe I nastavu prate dan u školi, dan od kuće.

Iz Ministarstva prosvete navode da su zbog širenja omikrona maske obavezne za sve zaposlene, učenike i treća lica od momenta ulaska u školsko dvorište do napuštanja školskog dvorišta.

Tanjug/AP/Ashlee Rezin /Chicago Sun-Times

 

Školama su ukazali da je potrebno je pojačati mere opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi.

Tim za škole apeluje i očekuje od učenika i zaposlenih u školama, kao i roditelja učenika, da dosledno primenjuju mere lične zaštite od infekcije kako u školi, tako i van nje. Posebno je  važno izbegavati masovna okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru, naročito ukoliko se tokom okupljanja ne primenjuju propisane mere lične zaštite.

Broj zaražene dece školskog uzrasta

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja"  koje je  Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“ u periodu od 1. januara do 11. januara 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 2.084 (0,27 odsto).

AP/Darko Vojinović

 

Učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovid 19 u istom periodu iznosio je 2,8 odsto. Prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, za učenike osnovnih i srednjih škola u ostatku Srbije drugo polugodište počinje 24. januara 2022.godine. 

Semafor model

Prema semafor modelu od početka školske godine Tim za škole na nedeljnom nivou donosi odluke o nastavi u školama. Urađena je decentralizacija, te zavisno od epidemiološke situacija i da li su lokalne samouprave u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni đaci u školama nastavu prate neposredno, po kombinovanom modelu ili onlajn.

Odluku o produžetku raspusta, ukoliko je loša epidemiološka situacija, donosi Krizuni štab. Prošle godine zimski raspust je produžen znog korone, a ranije se dešavalo da bude produžen i zbog gripa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija