Društvo

Da li je produžetak zimskog raspusta opcija - u školama kažu da je to pitanje za Krizni štab

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/01/2022

-

20:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tim za škole razmatra da li će se osnovci u Vovodini od ponedeljka vratiti u školske klupe ili će kao srednjoškolci drugo polugodište početi onlajn. Škole će zvanično o tome biti obaveštene sutra do 12 sati. Istu odluku Tim za škole trebalo bi da donese sledećeg četvrtka i za đake u ostatku Srbije. Pred timom je više opcija - onlajn nastava, kombinovani model ili vraćanje svih đaka u školske klupe. Zbog loše epidemiološke situacije sve češće se pominje i produžetak zimskog raspusta.

Tri od poslednje četiri godine zimski raspust bio je produžen. Ovakav scenario na početku drugog polugodišta najviše bi obradovao đake, ali ne i njihove roditelje. Posebno ne Slađanu, koja svoju decu nema gde, pa plaća privatan boravak.

"Nažalost mi nemamo babe i dede koji bi mogli da čuvaju decu. Suprug i ja smo obavezni da radimo u kancelariji, tako da nemamo gde decu da ostavimo. Prosto smo pinuđeni – ili boravak ili da ih ostavim same. Za to nisu spremne i strah me je u ovoj situaciji da budu same", kaže Slađana Kajević, majka dva osnovca.

Produženom raspustu ne raduju se ni u školama. U OŠ "Josif Pančić" u Beogradu sve je spremno za početak školske godine, za koju kažu da je najbolje da se odvija u učionici.

Direktor škole Milan Bajić kaže za Euronews Srbija da je povratak u školske klupe važan zbog dece, njihove socijalizacije i učenja.

"Nismo mi tu samo da čuvamo decu, već da od te dece napravimo dobre ljude. Mi smo potpuno spremni da kontrolišemo situaciju kada deca dođu u školu. Ja sam za život i za odgovornost u životu", naveo je Bajić.

Semafor model - tri opcije nastave

Za sada škole prikupljaju informacije o broju zaraženih. U ovoj školi koja broji 1.350 đaka od 1. januara obolelo je svega šest učenika, a najveći izazov tokom pandemije je kada se razbole nastavnici.

“Za sada imamo tri nastavnika koji imaju kovid. Oni će se vratiti i početi da rade kada počne drugo polugodište. Nećemo morati da tražimo zamenu”, naveo je on.

Ukoliko bude potrebe moguće je da će se u škole ići po kombinovanom modelu, što bi značilo dan u školi, dan od kuće, dok je treća opcija da se nastava odvija u potpunosti onlajn. Svako ko je to prošao sa svojom decom, ne želi da se ponovi.

Slađana Kajević kaže da je to “katastrofa” za roditelje koji mnogo rade na poslu i ne mogu da se posvete dovoljno deci.

"To nikako, jer ako radite odgovoran posao, ne možete da se posvetite deci tako da oni ne dobijaju adekvatno obrazovanje kod kuće kad je onlajn nastava. Deca treba da idu u školu i tamo da se školuju, onlajn nastava nam nikako ne odgovara", kategorična je ona.

Da li će se đaci u ostatku Srbije vratiti u pkolske klupe i kako će izgledati drugo polugodište saznaćemo sledeće nedelje kada će se sastati Tim za škole koji će odluku doneti na osnovu broja zaraženih koji je svakim danom sve veći. 

O produženju raspusta odlučuje Krizni štab

Da li bi zimski raspust mogao da se produži, o tome treba da se izjasni medicinski deo Kriznog štaba, kaže Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija.

Euronews TV

Ona smatra da škole treba pustiti da rade jer su to bezbednija mesta u odnosu na kafiće, restorane, koncerte na trgovima gde su dozvoljena okupljanja..

"Mislim da je apsolutno priritet da se škole puste normalno u rad, a da se nešto drugo zatvori i ne radi. Moji đaci idu u kafiće, klubove, proskave na trgovimo. Škola nije mesto gde je veće zaražavanje, jer sede u klupama sa maskama”, navela je ona.

Podseća da je raspust i pre korone produžavan zbog gripa, te ne isključuje ni tu mogućnost.

Upitana koji je model nastave je najoptimalniji po semafor sistemu, ona je rekla da je uvek najbolja neposredna nastava, ali ako se bira između onlajn i kombinovanog modela, onda je to kombinovani model – dan u školi, dan od kuće.

"Tu je manji broj đaka, svi dolaze u školu svaki drugi dan, nije preveliki razmak dolaska i nedolaska. Kada je bilo na nedeljnom nivou, oni se previše opuste i to ne doživljavaju kao pravu nastavu”, naglasila je ona.

Onlajn nastava i duži raspust problemi za roditelje

Dragana Soćanin iz Udruženja "Roditelj" kaže za Euronews Srbija da ukoliko se raspust produži ili nastava bude na daljinu, roditelji će biti u velikom problemu.

Euronews
"Uvek ima roditelja koji se sa razlogom plaše, da se deca ne zaraze ili da ne donesu zarazu u kuću, pogotovo ako imaju starije u kući ili decu sa komprimitovanim imunitetom ili sa nekim bolestima. To su realni razlozi. Sa druge strane imamo roditelje koji su u problemu jer decu nema ko da čuva, nije više vanredno stanje, roditelji moraju na posao", zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija