Društvo

Kako će đaci dalje u školu: Danas sastanak Tima za škole, čeka se odluka o nastavi za narednu sedmicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

27/01/2022

-

08:13

Kako će đaci dalje u školu: Danas sastanak Tima za škole, čeka se odluka o nastavi za narednu sedmicu
Kako će đaci dalje u školu: Danas sastanak Tima za škole, čeka se odluka o nastavi za narednu sedmicu - Copyright AP/Darko Vojinović, Tanjug AP/Ashlee Rezin/Chicago Sun-Times, Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Tim za škole razmatraće na današnjoj sednici odluku o radu škola za narednu nedelju. Konačna odluka biće saopštena sutra pre podne.

Ove nedelje stariji osnovci i srednjoškolci imaju kombinovanu nastavu, dok učenici od 1. do 4. razreda prisustvuju nastavi u školi. Sindikat prosvetnih radnika Niša zatražio je juče od Unije SPRS da se obrati Ministarstvu prosvete sa zahtevom da se odmah pređe na onlajn nastavu.

Predsednik sindikata Vladan Chirić rekao je za Tanjug da je u niškim školama zaraženo više od 1.200 učenika i da raste broj obolelog nastavnog kadra. On kaže da na osnovu podataka dobijenih od predsednika školskih sindikata, broj kovid pozitivnih u školama u Nišu stalno raste.

Naveo je da su zahtev za onlajn nastavu uputili Ministarstvu prosvete.

"Nadamo se da će to uroditi plodom, nemoguće je nastaviti nastavu ako se ovako bude odvijala. Plašim se da stvarno ne budemo mogli da organizujemo nastavu kako treba", naglasio je Chirić i dodao da je najbolje rešenje bilo produžetak raspusta, koji je završen 21. januara.

Škole nisu mesto transmisije virusa

Ministar preosvete Branko Ružić rekao je da se u kontinuitetu prebavlja informacije sa terena o broju zaraženih i da će sutra biti objavljena zvanična odluka Tima za škole, kao i uvek do sada.

"Nema ništa epohalno u tom smislu. Obrazovni sistem i dalje nije mesto gde dolazi do transmisije koronavirusa. Ono što jeste opterećenje je činjenica da postoji i sezonski virus gripa koji u sadejstvu sa omikronom pravi probleme, pre svega, među nastavnicima. Mi smo spremni na svaku odluku koja će biti bazirana na kriterijumima i parametrima koje smo ustanovili zajedno sa Institutom Batut", rekao je Ružić za TV Pink.

On je naveo da je preporuka medicinskog dela Kriznog štaba da se obezbedi distanca učenika (razređenje) u odeljenjima, što je i urađeno prelaskom učenika na kombinovani model nastaveod petog do osmog razreda i za sve srednjoškolce.

Petocifren broj zaraženih

Srbija iz dana u dan beleži petocifren broj zaraženih virusom korona. Međutim, Tim za škole (koga čine predstavnici Ministarstva prosvete, Instituta Batut) doneo je odluku da drugo polugodište krene kako je planirano 24. januara, a da stariji osnovci i srednjoškolci nastavu prate po kombinovanom modelu - dan u školi, dan od kuće, dok su se mlađi osnovci vratili u školske klupe.

Odluka je doneta na osnovu analize podataka i broja zaražene dece školskog uzrasta u periodu od 12. do 19. januara. Tada je, prema zvaničnim podacima, bilo zaraženo 3.084 dece uzrasta od šest do 18 godina. Danas će Tim za škole analizirati podatke za period od 19. do 25. januara i na osnovu toga doneti odluku o radu škola za narednu nedelju.

Pedijatri smatraju da epidemiološka situacija nije odgovarajuća za neposrednu nastavu i apelovali su da se zimski raspust produži ili da nastava krene onlajn. Međutim, iz Tima za škole ističu da je važno bilo krenuti sa drugim polugodištem, kako bi se mogli pratiti podaci sa terena.

Stavovi roditelja su podeljeni - dok jedni smatraju da bi deca ipak trebalo da idu u školu uz sve mere predostrožnosti, drugi su bili da se raspust produži. Saglasni su jedino u stavu da je najveća "muka za njih" onlajn nastava.

Brnabić:Onlajn nastava krajnja mera

Premijerka Srbije Ana Brnabić smatra da je potpuni prelazak na onlajn nastavu loše rešenje. Ona je podsetila da se ulazi u treću godinu trajanja pandemije, da su kompromitovani znanje i radne navike đaka i da je iz socioloških razloga važno da fizički idu u škole.

"Danas će se sastati Tim za škole. Mislim da je prelazak na onlajn nastavu loše rešenje. Mi smo prvi slučaj kovida u Srbiji zabeležili 6. marta 2020.godine - to je već treća godina kovida, kompromitovani su i znanje i radne navike dece", rekla je premijerka za RTS.

Smatra da treba sprovoditi bar kombinovanu nastavu, a za mlađe osnovce je od ključnog značaja da idu u školu, da se druže.

"Prelazak na onlajn nastavu je last resort (krajnja mera) i poslednje što treba uraditi", ocenila je Brnabić.

Dodatno uputstvo školama

Đaci, ali i svi zaposleni u školi u obavezi su da nose maske od ulaska u školsko dvorište do izlaska iz njega. Obavezno je i održavanje distance.

Ministarstvo prosvete uputilo je dodatno uputstvo školama u vezi sa organizacijom rada u drugom polugodištu.

Naime, iz resornog ministarstva sugerišu da je promenjeno Stručno- metodološko uputstvo za sprečavanje širenja virusa korona (Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut) gde se navodi da se karantin za kontakte skraćuje sa 10 na pet dana. Karantin se  prekida bez testiranja, ukoliko u tom periodu nije došlo do pojave simptoma i znakova bolesti kovid 19.

"To znači da se u školama menja postupak kod pojave slučajeva infekcije kod učenika u pojedinim odeljenjima, tako što se treći model nastave (onlajn nastava) skraćuje sa 10 na pet kalendarskih dana", navodi se u uputstvu dostavljenom školama.

A šta to znači za škole? U prvom polugodištu škole su imale jasne instrukcije kako odeljenja prelaze na onlajn nastavu ukoliko se pojavi više zaraženih učenika. U odeljenju koje ima manje od 16 đaka, ukoliko se pojave tri slučaja infekcije, to odeljenje prelazi na onlajn nastavu u trajanju od 10 kalendarskih dana. Sada se u takvim situacijama treći model nastave skraćuje sa 10 na pet kalendarskih dana.

Komentari (0)

Srbija