Društvo

U svim školama u Srbiji od sutra neposredna nastava

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/02/2022

-

08:52

U svim školama u Srbiji od sutra neposredna nastava
U svim školama u Srbiji od sutra neposredna nastava - Copyright AP/Darko Vojinović, Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, posle raspusta, od sutra će se primenjivati neposredna nastava, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u periodu od 9. do 17. februara broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 3.200 (0,42 odsto) obolelih.

U saopštenju Ministarstva prosvete se dodaje da je učešće dece školskog uzrasta u ukupnom broju potvrđenih slučajeva koronavirusa u istom periodu iznosio 4,3 odsto. Podsetimo, učenici su protekle sedmice bili na produženom raspustu, koji zbog lošije epidemiološke situacije traje devet dana, uključujući vikende.

Produžetak školske godine

Zbog trodnevnog produžetka jesenjeg raspusta u prvom polugodištu, kao i zbog uvođenja vanrednog raspusta u februaru, škole su u obavezi da do kraja školske godine nadoknade dva radna dana,  dok će školska godina biti produžena za tri dana i umesto do 21. juna trajaće do petka, 24. juna 2022. godine. 

Zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana, biće pomereno i polaganje završnog ispita, odnosno male mature, koju će učenici osmog razreda imati 27, 28. i 29. juna.

Ranije utvrđeni datumi probne male mature se neće menjati, pa će je osmaci polagati 25. i 26. marta. Što se tiče datuma polaganja prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole, oni se neće menjati.

Efekti raspusta 

Direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator procesa imunizacije u Beogradu Zoran Bekić kaže da je smanjen broj zaražene dece virusom korona.

"Ako smo pred raspust imali 25 do 28 pozitivne dece, taj broj je sada od tri do pet, što su sjajni efekti raspusta", kaže Bekić za RTS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija