Društvo

Svi đaci u klupama, maske više nisu obavezne, ostaju samo kao preporuka

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

14/03/2022

-

07:10

Svi đaci u klupama, maske više nisu obavezne, ostaju samo kao preporuka
Svi đaci u klupama, maske više nisu obavezne, ostaju samo kao preporuka - Copyright AP/Darko Vojinović, Tanjug AP/Ashlee Rezin/Chicago Sun-Times, Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Svi đaci osnovnih i srednjih škola u Srbiji nastavu će i ove nedelje pratiti neposredno u školskim klupama. Novina je što od danas maske više nisu obavezne, već ostaju kao preporuka kada đaci i nastavnici borave u zatvorenom prostoru.

Do sada su maske bile obavezne za sve učenike, zaposlene u školi i treća lica od momenta ulaska u školsko dvorište do izlaska iz njega. Peporuka o nošenju maski u skladu je sa odlukom koju je Krizni štab za borbu protiv virusa korona doneo na sednici održanoj u četvrtak, 8. marta.

"Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, preporučuje se upotreba zaštitnih maski za sve zaposlene, učenike i treća lica tokom boravka u školi u zatvorenim prostorima. Potrebno je nastaviti pojačanu primenu mera opšte i lične higijene (pranje i dezinfekcija ruku), a naročito voditi računa o redovnom provetravanju i dezinfekciji svih prostorija u kojima borave učenici i zaposleni u školi", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

U školama je od danas tokom nastave dozvoljena promena učionica, uz obavezno provetravanje tokom malih i velikih odmora i za vreme trajanja časova, kada vremenske prilike to omogućuju.

"Preporuka ne znači mnogo"

Sa odlukom da se nošenje maski u zatvorenom prostoru bude na nivou preporuke, a ne obaveza nije saglasan medicinski deo Kriznog štaba, te procenju da će to dovesti do blagog povećanja broja zaraženih do kraja marta.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Epidemiolog prof. Branislav Tiodorović rekao je da to građani mogu da protumače kao signal za skidanje maski, što može da dovede do određenih problema i da se javi blagi porast broja zaraženih.

"Zatvoreni prostor i gradski saobraćaj predstavljaju rizična mesta gde bi trebalo koristiti maske.  Preporuka kod naših ljudi ne znači mnogo. Očekujem do kraja marta da ćemo imati mali talas, takozvanu srpsku grbu, jedno blago povećanje broja zaraženih. To će biti posledica suspenzije antikovid mera", rekao je on nedavno za Euronews Srbija.

Smanjuje se broj zaraženih u školama

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja" koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“ od 2. do 9. marta 2022. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 1.854 (0,24 odsto) obolelih. 

AP/Darko Vojinović

 

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, bilo je 3 (0,007 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih pet kalendarskih dana. Ukupno je 124 (0,31 odsto) odeljenja (17 i više učenika) koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih pet kalendarskih dana i 11 (0,03 odsto) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih pet kalendarskih dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija