Društvo

Krizni štab: "Padaju" kovid propusnice, ali i još neke mere

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

10/03/2022

-

16:06

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Sednica Kriznog štaba počela je danas oko 16 sati, a na njoj bi trebalo da budu ukinute neke protivepidemijske mere. Kako je za Euronews Srbija ranije potvrđeno prvo "padaju" kovid propusnice, zatim izolacija za kontakte sa zaraženima, a na stolu će se naći i četvrta doza vakcine za određene kategorije stanovništva.

Inače, medicinski deo Kriznog štaba imao je u petak, 4. marta, konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić, a razgovaralo se koje mere mogu biti ukinute zbog povoljnije epidemiološke situacije, a koje i dalje ostaju na nazi.

Srbija nije imala preterano restriktivne mere u poslednjem talasu virusa korona. Na snazi je trenutno obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, održavanje distance, dezinfekcija, zatim kovid propusnice u ugostiteljskim objektima, kladionicama, kockarnicama posle 20 sati.  Izolacija za zaražene virusom korona traje nedelju dana, dok je karantin za kontakre sa inficiranim osobama pet dana.

"Kovid propusnice su izgubile smisao. Od starta nije bilo u redu što su na snazi samo posle 20 časova i to u ugosttiteljskim objektima, a sa druge strane imate pune stadione, hale, političke promocije. Njihovo ukidanje je logično očekivati", kaže za Euronews Srbija prof. Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona.

Druga mera koja će verovatno biti ukinuta je karantin za kontakte. Do sada je karantin za zdrave osobe koje su bile u kontaktu sa inficiranim bio pet dana. Ta mera je već je ukinuta u mnogim evropskim zemljama, te je za očekivati da "padne" i u Srbiji.

Četvrta doza

Krizni štab će danas odlučuje i o četvrtoj dozi vakcine protiv kovida 19.  Nacionalni komitet za imunizaciju (NITAG) dao je preporuku da četvrtu dozu vakcine mogu da prime određene kategorije stanovništva, ali ne još uvek za opštu populaciju. "Drugu buster dozu" mogu da prime stariji od 60 godina, zaposleni u zdravstvu koji su u stalnom kontaku sa kovid pacijentima i osobe sa oslabljenim imunitetom. 

Tanjug/AP/Thibault Camus

 

Osobe sa oslabljenim imunitetom su pacijenti na hemioterapiji, zatim sa transplantiranim organom, pacijenti sa HIV/AIDS-om, oni koji su na hemodijalizi. Svi oni i četvrti put će moći da zavrnu rukav ukoliko je od davanja buster doze prošlo najmanje pet meseci.

Krizni štab će dati i preporuku da se produži važenje Digitalnih zelenih sertifikata za osobe koje su primile tri doze vakcine. Sertifikati su važni zbog putovnja u inostranstvo.

"Mi ćemo, verovatno, zauzeti stav da za one koji su primili treću dozu vakcine Digitalni zeleni sertifikat ima neograničeno važenje. To je važno ljudima zbog putovanja. Mladi od 12 do 18 godina imaće neograničeno važenje sertifikata sa dve doze vakcine", naveo je prof. Tiodorović.

Ne ukidaju se sve mere

Sa epidemijom se još nismo pozdravili, virus je i ranije znao da nas iznenadi te na snazi i dalje ostaju osnovne protivepidemijske mere  - maska u zatvorenom, distanca, dezinfekcija.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Ukidaju se samo neke od mera. Ostaće sigurno maska u zatvorenom prostoru, posebno u javnom saobraćaju. Sve zemlje su zadržale tu protivepidemijsku meru. Takođe, ostaće fizička distanca i dezinfekcija ruku", zaključio je Tiodorović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija