Društvo

Euronews Srbija saznaje: Kovid propusnice na testu - analizira se efekat i da li su i dalje potrebne

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

02/03/2022

-

16:08

Euronews Srbija saznaje: Kovid propusnice na testu - analizira se efekat i da li su i dalje potrebne
Euronews Srbija saznaje: Kovid propusnice na testu - analizira se efekat i da li su i dalje potrebne - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović

veličina teksta

Aa Aa

Iako se u Srbiji ne razmišlja se o ukidanju preventivnih mera protiv virusa korona, kao što su maske, distanca i dezinfekcija, očekuje se da će se vrlo brzo analizirati efekat kovid propusnica i da li su i dalje potrebne, saznaje Euronews Srbija.

Kovid propusnice na snazi su posle 20 sati u svim ugostiteljskim objektima, kockarnicama, kladionicama. U početku je ta mera poštovana, kovid redari su ih kontrolisali, ali i komunalna milicija i inspekcija. Čim je broj zaraženih počeo da opada na poštovanje te mere se skoro zaboravilo.

"Razmatraćemo sve mere koje su na snazi. Preventivne mere - maska, distanca, dezinfekcija biće na snazi sve dok je virus u cirkulaciji. Nećemo ih ukidati sve dok ovo traje. Međutim, analiziraćemo efekte kovid propusnica, koliko se danas poštuju i da li su i dalje potrebne", kažu za Euronews Srbija u Kriznom štabu.

Kako saznajemo u medicinskom delu Kriznog štaba ne postoji jedinstven stav po tom pitanju. Polovina je za to da se situacija sagleda objektivno, preispita njihova upotreba i da li ima smisla njihovo dalje postojanje. Druga polovina smatra da treba da ostanu, da ta mera i dalje ima efekta.

Uvođenje kovid propusnica

U Srbiji su kovid propusnice uvedene 23. oktobra prošle godine i važile su u ugostiteljskim objektima posle 22 sata. Od 8. novembra produženo je njihovo važenje za dva sata, a osim ugostitreljskih objekata uvedene su i u kockarnice, kladionice.

Tanjug/AP/Andrew Medićini

 

Kovid propusnica (Digitalni zeleni sertifikat) je potvrda da ste zaštićeni od virusa na jedan od tri načina: da ste kompletno vakcinisani protiv virusa korona (primili sve tri doze vakcine), da ste preležali kovid (u prethodnih sedam meseci), ili da imate negativni rezultat PCR testa (ne stariji od 72 sata) ili antigenskog testa(ne stariji od 48 sati).

Uvođenjem kovid propusnica malo se povećao odziv za vakcinaciju. Rukav je zavrnulo najviše onih koji rade u ugostiteljskim objektima, jer nisu mogli stalno da se testiraju. 

Srbija nikada nije imala na snazi kovid propusnice kao ostale Evropske zemlje 24 sata. Takođe, nije imala propusnice u javnom prevozu, tržnim centrima, stadionima, bioskopima, koncertnim halama...

Produženo važenje kovid propusnice

Za mnoge građane koji su treću dozu vakvcine primili u avgustu prošle godine, u martu ističe sedam meseci, te su bili u dilemi šta će biti sa njihovim kovid propusnicama. Članovi Nacionalnog komiteta za imunizaciju (NITAG) potvrdili su nedavno za Euronews Srbija da će za te građane najverovatnije biti produženo važenje kovid propusnice. To znači da će zeleni sertifikat biti validan do daljnjeg, bez ograničenja.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

"Mislim da će se raditi na produžetku trajanja zelenih sertifikata posle davanja buster doze. Ovih dana brojke govore o boljoj epidemiološkoj situaciji i da ćemo uspeti da izađemo na kraj sa aktuelnim talasom. Ako se smiri situacija, možda nam više neće trebati kovid propusnice", rekla je nedavno za Euronews Srbija prof. Tanja Jovanović sa Medicinskog fakulteta koja je član NITAG-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija