Društvo

Koliko je u Srbiji kovid potvrda dobijeno bez vakcinacije - hapšenja lekara otvorila Pandorinu kutiju

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

11/02/2022

-

20:28

Koliko je u Srbiji kovid potvrda dobijeno bez vakcinacije - hapšenja lekara otvorila Pandorinu kutiju
Koliko je u Srbiji kovid potvrda dobijeno bez vakcinacije - hapšenja lekara otvorila Pandorinu kutiju - Copyright Tanjug/AP/Robert F. Bukaty, Eugene Hoshiko, Adrienne Surprenant

veličina teksta

Aa Aa

Hapšenje direktora doma zdravlja u Kovačici i doktorke iz Novog Sada, zbog izdavanja lažnih potvrda o vakcinaciji, otvorili su pitanje - koliko je takvih malverzacija prošlo "ispod radara" u Srbiji?

Najpre je početkom februara stigla vest da je uhapšen direktor doma zdravlja u Kovačici i troje zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi, zbog sumnje da su za 300 evra prodavali potvrde o vakcinaciji osobama koje nisu vakcinisane. Uhapšeno je i pet kupaca.

Nedelju dana kasnije, još jedno hapšenje. Doktorka iz Kaća uhapšena je zbog sumnje da je izdavala kovid potvrde nevakcinisanima i za to dobijala novčanu nadoknadu. Oglasili su se i nadležni iz Doma zdravlja Novi Sad koji kažu  da su od građana dobili informaciju o nepravilnostima u radu doktorke. Pokrenuta je interna kontrola u utvrđene zloupotrebe.

"Koliko je njih prevarilo sistem?"

Lažne potvrde o vakcinaciji do sada su bile javna tajna. U javnosti se uveliko spekuliše da je hapšenje lekara u dva grada samo vrh ledenog brega i da se potvrde o vakcinaciji moguće dobiti i u drugim gradovima. Šema je uvek ista, pronađe se tim koji radi na imunizaciji - lekar i medicinska sestra i oni za novčanu nadoknadu evidentiraju da je osoba primila vakcinu iako nije.

Na taj način i oni koji nisu vakcinisani, a spremni su da plate, dobiju kovid propusnice, koje su obavezne u ugostiteljskim objektima, kockarnicama i kladionicama posle 20 sati. Mnogi se sada, opravdano pitaju, koliko je među onima koji imaju kovid setifikat na neki način "prevarilo sistem".

Antivakseri

Srbija spada u red zemalja sa malim brojem vakcinisanih, oko polovine opšte populacije. Tome je doprineo i jak antivakserski lobi koji deluje na društvenim mrežama. Među onima koji su slali oprečne informacije građanima bilo je i lekara, čak i profesora Medicinskog fakulteta. Sve to je dodatno zbunilo građane. Oni koji nisu želeli da se vakcinišu pokušavali su na sve načine da nađu prečice, prevare sistem i dođu do kovid propusnica. 

Oglasila se i Lekarska komora Srbije, oni kažu da njima nije bilo prijava o zloupotrebi i falsifikovanju potvrda o vakcinaciji. Direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić kaže za Euronews Srbija da je dobro što su počinioci otkriveni i što će odgovarati za svoje postupke.

"Od takvih primera se moramo jasno ograditi, distancirati i sankcionisati. Inače kako drugačije da se zaštititi profesija koja se ovakvim primerima stavlja na stub srama", rekao je on.

A kakve sankcije sleduju onima koji su za novac izdavali potvrde o vakcinaciji, konačnu reč daće sud. Obično se u sudskim presudama naznači i na koliko se lekaru zabranjuje obavljanje lekarske profesije zbog učinjenog krivičnog dela.

Tanjug/AP/Thibault Camus

 

"Ukoliko sud presudi da se zabranjuje rad lekara, mi na taj period oduzimamo licencu. Ukoliko u presudi ne stoji ta odrednica onda sud Lekarske komore ceni krivično delo i na osnovu toga licenca može da se oduzme na jednu do pet godina", pojasnio je Dinić za Euronews Srbija.

Pokušaj falsifikovanja na Sajmu

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je nedavno za Euronews Srbija, govoreći o tome zašto se priznaju samo kovid sertifikati iz državnih ustanova, istakao da je glavni razlog za to smanjenje šanse za eventualnu zloupotrebu.

Đerlek je podsetio da su u martu prošle godine na vakcinalnom punktu na beogradskom Sajmu, privedene dve osobe zbog falsifikovanja potvrda o vakcinaciji. U pitanju su bili volonteri koji su na Sajmu radili na unosu podataka u sistem, a koristili su taj položaj kako bi podatke o vakcinaciji i revakcinaciji građana upisivali bez njihovog prisustva. Kod jednog volontera su pronađene četiri lažne potvrde o vakcinaciji.

Kod drugog, policija je pronašla dve falsifikovane potvrde. On je priznao da je sebi, svom fizioterapeutu i njegovoj supruzi, napravio lažne potvrde o vakcinaciji i revakcinaciji, jer, kako je obrazložio, "oni ne žele da se vakcinišu, ali žele da putuju".

Za predsednika Srpskog lekarskog društva prof. Radoja Čolovića je "strašno" da neko falsifikuje tako važan "opštezdravstveni dokument". Koristeći lažne potvrde pojedinci su dobili kovid sertifikate i ostvarili prava koje u "ovom trenutku društvo zabranjuje onima koji nisu vakcinisani" i na taj način ugrozili zdravlje drugih osoba.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

"Protiv tih lekara se vode postupci i to je jedna strana medalje. Međutim, stvara se nesigurnost kod ljudi, da ne veruju ni u šta i nikome. Kada vide kovid sertifikat prva pomisao im je 'da li je falsifikovan'. Osećaj nesigurnosti i nepoverenje koje se na taj način širi u narodu za mene još štetniji nego sam događaj", naveo je Čolović.

Situacija na terenu

Kupovanje lažnih kovid sertifikata, međutim, nije jedini pokušaj "prevare sistema". Komunalna policija je 10. novembra saopštila da su se pojavili prvi slučajevi falsifikovanih dokumenata prilikom pregleda QR kodova u ugostiteljskim objektima.

"Izvršili smo legitimisanje lica - pregledom lične karte i kovid sertifikata, i ustanovili da je to kovid sertifikat druge ženske osobe, a prilikom provere videli smo i razlike u prezimenu i matičnom broju, QR kod je bio ispravan, ali se vodio na drugo lice", rekao je Predrag Antović iz Komunalne milicije za RTS.

Lažne potvrde o vakcinaciji, lažni kovid sertifikati nisu problem sa kojim se suočava samo Srbija, već ceo svet. Od kako su ti dokumenti uvedeni, kao protivepidemijske mere, postoje pokušaji da se falsifikuju ili zloupotrebe.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija