Aktuelno

Šema falsifikovanja potvrda o vakcinaciji za 300 evra u Kovačici - "direktor potpisivao, referent pronalazio klijente"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/02/2022

-

20:10

Šema falsifikovanja potvrda o vakcinaciji za 300 evra u Kovačici - "direktor potpisivao, referent pronalazio klijente"
Tanjug/AP/Eugene Hoshiko - Copyright Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Doma zdravlja u Kovačici i još osam osoba uhapšeni su zbog sumnje da su učestvovali u izdavanju lažnih potvrda o vakcinaciji protiv kovida. Slučaj je izazvao pažnju javnosti u Srbiji, a pokušaji zloupotrebe ili falsifikovanja dokumenata postali su učestaliji nakon uvođenja kovid propusnica.

Kako je saopšteno iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, za direktora Doma zdravlja "Kovačica" P.V, zatim administrativnog radnika M.R, referenta za zaštitu od požara S.S, kao i za S.D, M.D, M.S, M.A, G.S. i G.N, određeno je zadržavanje.

U saopštenju stoji da je direktor koristio svoj službeni položaj kako bi M.D, M.S, M.A, G.S. i G.N dobili potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa, a da vakcinacija nije sprovedena, pri čemu je S.S. pronalazio zainteresovana lica za dobijanje ovakvih neistinitih potvrda.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, sumnja se da je P. V., kome su pomogli S. S. i D. S., za novčani iznos od po 300 evra po osobi omogućio dobijanje potvrda o izvršenoj imunizaciji iako nisu primili vakcinu. Zatim je , kako se sumnja, P. V. naložio M. R. da unese navedena lica u elektronsku bazu podataka "e-vakcine" kako bi sa falsifikovanim ispravama mogla da dobiju kovid pasoše.

Stigla je i reakcija lekarske komore Srbije, a direktor LKS Milan Dinić je izjavio da je dobro što su počinioci otkriveni i što će odgovarati za svoje postupke.

"Meni uvek bude žao kada se nešto tako desi, jer to celu profesiju stavlja na stub srama", naveo je Dinić za Euronews Srbija.

U Lekarskoj komori kažu da oni do sada nisu dobili nijednu prijavu da je bilo zloupotreba i falsifikovanja potvrda o vakcinaciji.

Lažni sertifikat za 300 evra

Podsetimo, muškarac koji je želeo da ostane anoniman je za Euronews Srbija u novembru prošle godine rekao da je u jednoj medicinskoj ustanovi u Beogradu pribavio zvaničan kovid sertifikat bez prave vakcinacije, i objasnio je kako čitava "šema" funkcioniše.

Prvo je otišao u dom zdravlja kao da će zaista i da primi vakcinu, gde je medicinskom tehničaru i doktoru platio 300 evra.

U zamenu za taj novac, medicinski tehničar, umesto ubrizgavanja vakcine, "špricnuo" je pored njega, istrošivši na taj način jednu dozu vakcine, bez da cepivo zaista ubrizga u organizam. Podaci su, potom, uneti u sistem, a on je samo podigao kovid sertifikat sa eUprave kao da je uredno primio vakcinu iako se to, naravno, nije desilo.

Kupovanje lažnih kovid sertifikata, međutim, nije jedini pokušaj "prevare sistema". Onima koje komunalna milicija "uhvati" bez kovid propusnice u lokalima nakon 20h, piše se prekršajni nalog u iznosu od 5.000 dinara, dok kovid redara čeka kazna od 30.000. 

Komunalna policija je, takođe u novembru prošle godine, saopštila da su se pojavili prvi slučajevi falsifikovanih dokumenata prilikom pregleda QR kodova u ugostiteljskim objektima.

Mejl adresa za prevare

Da su prevaranti sve domišljatiji kada je u pitanju falsifikovanje potvrda o vakcinaciji i kovid sertifikata, potvrđuje i prošlogodišnje pisanje Blica o tome kako je policija otkrila slučajeva u kojima su trgovci falsifikovali i internet-adrese državnih institucija.

Lažna adresa koju su falsifikatori napravili za potrebe prevare glasila "obaveštenja@euprava-gov.rs", dok je zvanična "obaveštenja@euprava.gov.rs".

Falsifikatori su od klijenata traže lične podatke i mejl adresu na koju bi poslali test, kao i datum za kada je dokument potreban.

Posle dokaza o uplaćenih oko 30 evra, falsifikatori su klijentu slali lažni nalaz. Lažna potvrda je na prvi pogled bila identična onoj koja se dobija od Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut" i na kojoj se takođe nalazi kod za skeniranje.

Ali, na falsifikatu je ovaj kod vodio na lažnu stranicu RFZO koja obaveštava da je reč o "validnom testu".

Komentari (0)

Srbija