Region

Ublažavanje mera u Crnog Gori: Gde se više neće tražiti kovid propusnice?

Komentari

Autor: Vijesti, Euronews Srbija

03/02/2022

-

10:51

Ublažavanje mera u Crnog Gori: Gde se više neće tražiti kovid propusnice?
Uslovi ulaska u Crnu Goru - Copyright profimedia; pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Crne Gore donela je novu odluku o blažim epidemiološkim merama, koje će važiti od 4. do 18. februara. Prema novim pravilima, ukidaju se kovid propusnice u tržnim centrima.

Takođe, dozvoljava se prisustvo publike sportskim takmičenjima u zatvorenim sportskim objektima, ukoliko je samo četvrtina kapaciteta popunjena, uz posedovanje kovid propusnica, nošenje maske i rastojanja od dva sedišta između gledalaca, prenose Vijesti.

"Nakon porasta broja novoobolelih koje smo imali krajem prošle godine kao i u prvoj sedmici januara ove godine usledio je pad u broju novoregistrovanih slučajeva u poslednje tri sedmice, tako da je broj novozaraženih u poslednje dve sedmice manji za oko 50 odsto u odnosu na predhodne dve nedelje. Bez obzira na ovaj podatak, dnevni nivo obolevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude", istakao je direktor Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori Igor Galić.

Dodaje da se u Crnoj Gori sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1.000 stanovnika.

"Time smo u prethodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom", dodao je.

Posle 21. decembra od kada je omikron soj koronavirusa detektovan u Crnoj Gori, broj prijavljenih smrtnih slučajeva je 0,3 odsto u odnosu na ukupnog broja novoboljelih, što je četiri do šest puta manje nego kada je delta soj bio dominantan u ovoj zemlji, naglasio je Galić.

Galić je rekao da je od 21. decembra prošle godine, kada je omikron soj postao dominantan, registrovan 57.841 slučaj koronavirusa, a u istom periodu je prijavljeno 177 smrtnih ishoda.

"Od 17. avgusta 2021, kada je potvrđeno prisustvo delta soja, do pojave omikrona je registrovano 54.375 novih slučajeva, a u istom periodu su prijavljena 654 smrtna slučaja", dodao je.

Naglasio je da se ni na jednom punktu ne mogu naći vakcine sa isteklim rokom trajanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa