Fokus

Blaže kovid mere za učesnike Zimskih olimpijskih igara u Pekingu

Komentari

Autor: Tanjug

24/01/2022

-

10:04

Blaže kovid mere za učesnike Zimskih olimpijskih igara u Pekingu
Blaže kovid mere za učesnike Zimskih olimpijskih igara u Pekingu - Copyright AP/ Mark Schiefelbein

veličina teksta

Aa Aa

Organizatori Zimskih olimpijskih igara u Pekingu blago su ublažili stroge mere protiv kovida 19 za učesnike Igara sledećeg meseca, saopštio je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK)

Promene, koje stupaju na snagu odmah, uključuju ublažavanje praga za proglašenje pozitivnim na kovid 19 na osnovu PCR testova i smanjenje perioda za koji se osoba smatra “bliskim kontaktom” na sedam dana sa 14, prenosi agencija Rojters.

Promene su "razvijene u cilju daljeg prilagođavanja realnosti trenutnog okruženja i podrške učesnicima igara", navodi se u saopštenju MOK-a.

Zvaničnici nekih timova izrazili su bojazan da bi stroži testovi u Pekingu mogli da blokiraju učešće pojedinih sportista, uključujući i onih koji su se oporavili od kovida-19.

Promene praga pozitivnosti znače da će se sada samo učesnici sa pragom ciklusa (CT) manjim od 35 na testu PCR, smatrati pozitivnim, navodi se u saopštenju.

Organizatori Igara su ranije koristili osetljiviji CT od 40 kao prag za određivanje pozitivnih.

Sada oni sa PCR rezultatom od 35 ili većim vrednostima više neće biti klasifikovani kao pozitivni, već će se tretirati na isti način kao bliski kontakti, saopštio je MOK.

Oni sa CT ispod 35 i stoga pozitivni, moći će da napuste određene objekte za izolaciju i vrate se u svoj prvobitni smeštaj za vreme Igara, ako ne pokazuju nikakve simptome kovida 19 i vrednost CT ostane na 35 ili više tokom tri uzastopna dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet